Deser kokosowy

13:52 Ryszard 2 Comments


Kokosowy deser z tapioką i konfiturą morelową



Święta, święta i po świętach. Czas stopniowo zabrać się za zrzucanie przybyłych w okresie wielkanocnym kilogramów. Zanim jednak na dobre weźmiemy się za to – wątpliwej przyjemności – zadanie, warto wypróbować przepis Ani na delikatny, wiosenny deser.

Potrzebujemy:

1 szklanka kulek tapioki
2 szklanki mleczka kokosowego
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka cukru (można ale nie trzeba)
Konfitura np. morelowa (można zrobić też ze świeżymi owocami np. banan)

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, wodę i kuleczki tapioki. Gotujemy

na małym ogniu przez 5-7 min aż kulki zaczną robić się przezroczyste.
Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Zdejmujemy garnek z ognia do  przestygnięcia. Na koniec układamy deser
w naczyniach.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Imponująco wygląda :) Nigdy nie jadłam tapioki, ale jeśli ją nabędę, na pewno zrobię podobny deser!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...