Racuszki pizzowe
Wykorzystałam:
- 2 szklanki maki - okoł 60 gr
- 2 jajka - 90 gr
- 2 szklanki mleka - 1,10 zł
- szczypta proszku do pieczenia
- kilka pieczarek - 1 zł
- jedna papryka - 85 gr
- ser zółty około 200 gram - 3,70 zł
- jedna cebula - 20 gr
- sól, pieprz, zioła - jakie kto lubi
- olej do smażenia - około 2 zł
- ząbek czosnku
Koszt całkowity - około 10,35 zł (4 spore porcje)
Pieczarki, żółty ser, paprykę i cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Zrobiłam ciasto naleśnikowe, jednak trochę gęstsze z odrobiną proszku do pieczenia. Do ciasta wrzuciłam wszystkie pokrojone składniki i wymieszałam. Placuszki usmażyłam na rozgrzanym oleju, przyrumieniając je z obu stron. Wybrałam wersję jarską racuszków, ale można dodać też pokrojoną w kostkę szynkę lub kiełbasę.
Placuszki świetnie smakują z ketchupem!
Agata
Wygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis- chętnie bym wypróbowała, ale mam problemy z wątrobą :-(
OdpowiedzUsuń