Risotto z kurczakiem
Potrzebujemy:
- 1 filet z kurczaka
- 2 szklanki ryżu/ lub 2-3 woreczki woreczki
- olej
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 1cebula
- sól
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
- bazylia
- 2 kostki bulionowe
Przygotowanie:
Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem kostek
bulionowych - będzie miał ładny zółty kolor. Marchewkę, pietruszkę kroimy na
plasterki, selera i cebulkę na grubszą kostkę-tak pokrojone warzywa dusimy na
patelni pod przykryciem, aż zmiękną, na koniec posypujemy szczyptą soli i
pieprzu. Na drugiej patelni podsmażamy mięso z kurczaka pokrojone w paseczki i
przyprawione przyprawą do kurczaka.
Pora na połączenie wszystkiego: Ryż odcedzamy i
dodajemy do podsmażonych warzyw, mieszamy razem. Naszą ryżowo-warzywną
mieszankę wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy podsmażone mięso. Całość
posypujemy bazylią i możemy podawać.
Smacznego! :)
Aga
Oby jak najwięcej przepisów z ryżem w roli głównej!
OdpowiedzUsuń:)
super pomysł na obiadek
OdpowiedzUsuńz risotto ma to niewiele wspólnego
OdpowiedzUsuń