Sałatka do obiadu
Dziś coś na szybko. Powoli zbliża się nam wiosna, więc
postanowiłem tchnąć w swoją kuchnię nieco więcej budzących się do życia warzyw.
Wkrótce na naszych stołach zagości prawdziwy, porządny szczypiorek, świeże,
dorodne rzodkiewki i piękna zielona sałata.
Póki co niestety posiłkować się musimy
"dobrem" ze sklepów lub sprawdzonymi towarami od naszych znajomych z
targu. W moim przypadku został jedynie sklep, więc i jakość produktów była
nieco niższa. Odpowiednie skomponowanie składników potrafi jednak przezwyciężyć
największe przeszkody :)
Potrzebujemy:
- dwie główki sałaty głowiastej
- przynajmniej z 10 rzodkiewek
- jedna śmietana 12 %
- koperek
- szczypiorek
- ocet
- pieprz
- sól
Wszystkie produkty w miarę drobno kroimy i łączymy ze
sobą w misce. Tak stworzona sałatka może być uzupełnieniem dla wielu dań - w
moim przypadku użyłem ją do kurczaka i ziemniaków. Bez problemu można
także jeść ją samą, albo z ziemniakami - szczególnie polecam wegetariano.
R.
bardzo ja lubie!:)
OdpowiedzUsuń