Sałatka do obiadu

16:59 Ryszard 1 Comments



Dziś coś na szybko. Powoli zbliża się nam wiosna, więc postanowiłem tchnąć w swoją kuchnię nieco więcej budzących się do życia warzyw. Wkrótce na naszych stołach zagości prawdziwy, porządny szczypiorek, świeże, dorodne rzodkiewki i piękna zielona sałata. 

Póki co niestety posiłkować się musimy "dobrem" ze sklepów lub sprawdzonymi towarami od naszych znajomych z targu. W moim przypadku został jedynie sklep, więc i jakość produktów była nieco niższa. Odpowiednie skomponowanie składników potrafi jednak przezwyciężyć największe przeszkody :)

Potrzebujemy:

 - dwie główki sałaty głowiastej 
-  przynajmniej z 10 rzodkiewek
-  jedna śmietana 12 %
-  koperek
-  szczypiorek
-  ocet
-  pieprz
-  sól

Wszystkie produkty w miarę drobno kroimy i łączymy ze sobą w misce. Tak stworzona sałatka może być uzupełnieniem dla wielu dań - w moim przypadku użyłem ją do kurczaka i ziemniaków.  Bez problemu można także jeść ją samą, albo z ziemniakami - szczególnie polecam wegetariano.
R.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...