Jak ugotować buraki?
http://www.naturalneoczyszczanie.pl/2011/07/buraki-%E2%80%93-oczyszczajace-wlasciwosci/
Burak- pojęcie niejednoznaczne. Jak podaje słownik języka polskiego, wyróżniamy cztery typy definiowania tego terminu:
1) może to być roślina dwuletnia, jadalna
2) jest to również korzeń tej rośliny
3) mówimy także o jarzynie buraka
4) potocznie, jako wyraz ubolewania nad poziomem czyjejś kultury.
Nas interesować będzie drugie podejście. Burak ze względu na swoje walory smakowe, ale i odżywcze, bardzo słusznie zajmuje jedną z głównych pozycji na stołach polskich kuchni.
Buraki są lekkostrawne i zapobiegają demineralizacji organizmu. Są stosowane w leczeniu anemii, nerwicy czy choćby nowotworu. Warto włączyć je do swojej kuchni również po to, aby wzmocnić pracę swojej wątroby.
Tyle nauki, przejdźmy do praktyki.
Przygotowanie buraków jest bardzo proste i tanie (aktualnie w Tesco sprzedawane są po 89gr za kg).
- obmywamy buraki ze sklepowego syfu
- buraki gotujemy w skórkach!
- wrzucamy buraki do zimnej wody
- wody nie solimy!
- czekamy, aż woda z burakami się zagotuje
- zmniejszamy nieco ogień, tak żeby "bulgotały" i czekamy około godzinę, aż buraki zmiękną (test gotowości podobnie jak w przypadku ziemniaków, a więc wbijamy widelec i jeśli uda nam się zagłębić go w buraku na długość igiełek, to znaczy, że burak jest gotowy)
Ugotowane buraki odcedzamy i czekamy aż ostygną (można je wystawić na balkon lub za okno- pod warunkiem, że mamy parapet :) )
Ostudzone buraki obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części.
Smacznego!
Rafał
0 komentarze: