Jak przyrządzić kanie?

14:36 Jedz Taniej 9 Comments


Jak przyrządzić kanie? Jak wygląda kania? grzyb kania, kania smażona



Kania- grzyb, którego boją się miliony.
Nie bez przyczyny- dla laików jednego z najstarszych zawodów świata granica pomiędzy jadalną kanią, a śmiertelnie niebezpiecznym dla ludzkiego organizmu muchomorem sromotnikowym jest dość cienka. Zresztą, sami spójrzcie:

Różnice między kanią a muchomorem sromotnikowym
Źródło: http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/jak-odroznic-grzyby-jadalne-od-smiertelnego-muchomora,271275.html

Wszystkim czytelnikom, którzy w rodzinie nie mają babci/dziadka/ojca czy matki, czy jakiejkolwiek innej osoby, która zna się na grzybach i mogłaby stwierdzić jednoznacznie co kanią jest, a co nie- zbieranie szczerze odradzam.

No dobra, postraszyłem Was już wystarczająco. Czas przenieść się do świata kuchni.
Tu okazuje się, że przygotowanie posiłku z kani zajmuje relatywnie mało czasu, a koszt wykreowania niecodziennego, oryginalnego dania jest bardzo niski. Poniżej przedstawiam składniki, które będą nam potrzebne:

- Kanie - trzy kapelusze                                   - 0zł
- jajko                                                               -50gr 
- 1 burak (przepis znajdziecie tutaj)                - 20gr
- 1/5 puszki kukurydzy                                    - 60gr
- pieprz/sól/ papryka        
   
                               Koszt łączny - 1zł 30 gr


Okej, teraz przedstawię Wam kilka kroków, które doprowadzą Was do kulinarnego uniesienia:

1) Niezbędna będzie podróż do lasu
2) Będziemy potrzebować odrobiny szczęścia, aby trafić na kanie ( z reguły są to grzyby stadne, jeśli można tak powiedzieć- tzn, że obok jednego zazwyczaj rośnie kilka innych)
3) W niektórych warunkach nie jest to konieczne, ale na nasze potrzeby dodam- należy wrócić do domu
=======================================================================
Przechodzimy do części właściwej
1) Kanie, dla naszej wygody przekładamy do miski
2) Czyścimy kapelusze z leśnego bogactwa- nożykiem ściągamy co się da- nie na siłę, żeby nie uszkodzić grzyba.
3) Usuwamy nóżki- nie są nam do niczego potrzebne
4) Nie usuwamy blaszek spod kapelusza!
5) Po wstępnym oczyszczeniu kanie kroimy  na mniejsze części- mniejsze na dwie, większe na 4 części
6) Myjemy kanie- najlepiej letnią wodą, przy cienkim strumieniu- musimy uważać, bo kapelusze nie są zbyt stabilne
7) Po obmyciu czekamy, aż nasze kanie przeschną.
8) Przygotowujemy miseczkę na jajko 
9) Wbijamy jajko, dosypujemy przyprawy (pieprz, sól, papryka) i mocno mieszamy, aby uzyskać jednolity płyn
10) obtaczamy kanie w jajku
========================================================================
 Smażymy!
  
Kilka zdjęć z kuchni:

Jak wygląda kania? Grzyb kania, kapelusz kania, pyszne kanie

Grzyby kanie, smażenie kani, smaczna kania, jak przygotować kanie?

Smażenie kanii, jak wygląda kania? co zjeść na kolację? pyszna kania

Jak smażyć kanie? smażenie kanii, jak wygląda kania?

Na ostatnim zdjęciu widzimy kanie smażone w bułce tartej. Zdania wielu fachowców na ten temat są podzielone, ale w opinii naszej redakcji, kania w samym jajku zdecydowanie przewyższa smak tej obtaczanej w jajku i bułce tartej, ale to już kwestia gustu :-)

Smacznego!

Rafał


9 komentarzy:

  1. Fajne przepisy! Czekam na coś mięsnego! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś mięsnego pojawi się na dniach, proszę o cierpliwość :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ! fajny i tani pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kanie są bardzo w porządku i bardzo smaczne. Odróżnienie od muchomora, dla kogoś z choćby minimalnym IQ nie będzie stanowiło problemu: poza wskazanymi różnicami kanie robią się różowe w miejscu, gdzie usunęliśmy trzon grzyba. Pozdrawiam serdecznie, mieliście bardzo dobry pomysł na tego bloga! 5!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, sromotnikowego z kanią ciężko pomylić. Zbyt dużo znaków szczególnych (co widać na fotce powyżej). Większość grzybiarzy myli sromotnikowego z gąskami albo z małymi pieczarkami.

    OdpowiedzUsuń
  6. sromotnik nigdy nie urosnie na lakach. tylko tam zbieram swoje kanie. Z tego roku sa jakies dziwne. Zamiast slicznych bialych kapeluszy, niektore sa juz ciemne. Mysle ze to kwestia braku slonca.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czubajkę kanię łatwo pomylić ale nie z Muchomorem sromotnikowym bo są ogromne różnice (chyba, że osoba niedowidząca) ale z Czubajeczką brązowoczerwonawą trującą podobnie jak sromotnik

    OdpowiedzUsuń
  8. witam, z tym: "- 1/5 puszki kukurydzy - 60gr" to trochę kit, bo jak nie zużyję całej puszki to wyrzucę, więc koszt i tak ok. 3 zł :)))))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...