Ryba w occie

21:22 Jedz Taniej 9 Comments

ryba w occie okoń, leszcz, płoć, śledź, jak zrobić rybę w occie?



 Dziś podrzucę Wam mój rodzinny przepis, praktykowany już od kilku dobrych lat. Jako, że zarówno mój ojciec, jak i ja jesteśmy zapalonymi wędkarzami, czasem do domu przywiezie się kilka porządnych ryb. W słoiku powyżej znajdują się zarówno okonie, jak i leszcze czy płocie. Dla mniej zorientowanych kobiet to mniej więcej to, to, i to. Oczywiście w ten sam sposób możecie przygotować niemal każdy gatunek ryb, a przygotowanie jest bardzo proste. Zapraszam.

Potrzebujemy :

- Ryby - śledzie, płocie, okonie, leszcze - obojętnie, byleby były zdrowe i świeże :)
- ocet
- cukier
- woda
- mąka
- przyprawy
- olej
- duży słoik

Przygotowanie :

Najpierw ryby obtaczamy w przyprawach, później w mące i smażymy na oleju.
Wkładamy usmażone ryby do słoika .

W międzyczasie, w garnku robimy zalewę z wody i octu w stosunku 5:1 - czyli na szklankę octu wlewamy 5 szklanek wody. Do tego wsypujemy łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli, liść laurowy i ziele angielskie (po kilka sztuk). Do tego dodajemy cebulę pokrojoną w talarki. Tą gorącą zalewą zalewamy śledzie i zamykamy słoik. Ryba powinna postać w chłodnym, zacienionym miejscu przez przynajmniej 2 - 3 dni.


jak przygotować rybę w occie?



Polecam podawać z chlebem i masłem.

Smacznego, 
R.

9 komentarzy:

  1. to również jeden z moich smaków dzieciństwa, nie dość, że pyszne, to dzięki octowi - pozbawione ości :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo można przechowywać taką rybkę ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Ja robię do słoików i później zagotowuje te słoiki. Później można wynieść do piwnicy i pałaszować całą zimę.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam ten smak z czasów, gdy mój ojciec dużo wędkował. Najlepsze do octu były małe leszcze. Ostki się wytapiały i rybki były palce lizać. Zapraszam Was moje drogie na moje forum kobiet, na którym dyskutujemy wraz z innymi kobietami na tematy różne. Te kobiece, ale nie tylko.

    OdpowiedzUsuń
  5. @kuchennefascynacje - takie słoiki mogą z powodzeniem postać w piwnicy kilka dobrych miesięcy :) Szczelne zamknięcie i odpowiednie składniki sprawiają, że potrawie nic złego się nie stanie. Pozdrawiam i życzę smacznego !

    OdpowiedzUsuń
  6. I naprawdę nie czuć ości? Bo często dostaję karasie i leszcze od znajomego.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...