Twaróg
Cześć,
Dzisiaj polecę Wam mój przepis na tanią, odżywczą i dość dietetyczną kolację.
Powyższe zdjęcie przedstawia prawie wszystkie składniki, których użyłem.
Do skonstruowania potrawy potrzebujemy:
- 1 cały twaróg półtłusty 200g - 3zł 19gr
- Jogurt naturalny - 5łyżek - ok. 60gr
- 6 rzodkiewek - ok. 50gr
- pół cebuli - ok. 15gr
- dwie bułki - 58gr
- przyprawy (sól, pieprz)
Całkowity koszt: ok. 5zł 02gr
Zaczynamy
od wypakowania twarogu, który następnie wkładamy do naszej miseczki.
Dodajemy 5 łyżek jogurtu naturalnego, po czym przechodzimy do warzyw.
Preferuję siekanie cebuli i rzodkiewki na bardzo drobne kawałeczki.
Dorzucamy
przyprawy- ich ilość jest oczywiście kwestią smaku, choć w mojej opinii
1 łyżeczka soli i pieprzu jest odpowiednią dawką. Najważniejsze, żeby
nie przepieprzyć :)
Przyrządzenie
takiej kolacji jest bardzo łatwe, a ze względu na walory smakowe, ale i
wartości odżywcze (duża ilość wapnia i białka), nasz twaróg
przynajmniej raz na tydzień powinien znaleźć się na stole każdego
studenta :-)
Rafał
0 komentarze: