Kotlety sojowe cz.2

15:32 Ryszard 0 Comments

kotlety sojowe z fasolką szparagową i sosem sezamowym

Kotlety sojowe z fasolką szparagową w sosie sezamowym


Część naszej kadry (zwłaszcza kobiecą) zafascynowała wczorajsza propozycja Mariusza. Można powiedzieć, że sojówka uderzyła naszym dziewczynom do głowy i przygotowały kontrpropozycję. Efekt? Widzicie na zdjęciu :)

Potrzebujemy:

Do dania głównego:
200g fasolki szparagowej
2zł
50g kotletów sojowych
1,2zł
1 jajko
45gr
2 łyżki otrębów owsianych
ok.50gr
Kostka bulionowa
ok. 20gr.
Sól pieprz

a na sos:
Łyżka oleju sezamowego (Tao Tao)
ok. 75gr
Łyżka miodu
ok. 50gr
Trochę sezamu
ok. 50gr














 Koszt łączny: ok. 7zł


Przygotowanie:
Kotlety gotujemy na małym ogniu w bulionie ok 3-5 minut, wyciągamy i czekamy aż wystygną. Następnie obtaczamy w jajku doprawionym solą i pieprzem, panierujemy w otrębach, smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej ewentualnie w bardzo małej ilości oleju rzepakowego. W międzyczasie odcinamy końce fasolki, następnie gotujemy do miękkości w posolonej wodzie, po czym odcedzamy. Mieszamy miód z olejem sezamowym. prażymy sezam na suchej patelni ok. 2 minuty. Wszystko wykładamy na talerz, fasolkę polewamy mieszanka miodu i oleju, posypujemy sezamem. Voila!:)

0 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...