Łosoś w sezamie

12:34 Ryszard 0 Comments

Łosoś w sezamie ze szpinakiem. Przepis na łososia ze szpinakiem, idealny na kolację!
Upragniony weekend! Wreszcie możemy oderwać się od codziennych obowiązków i nieco bardziej skorzystać z życia. Co prawda mróz za oknem nie zachęca do wyjścia z domu, ale ma to swoje plusy. Zawsze możecie - korzystając z przepisu Darii - poszerzyć wachlarz wypróbowanych przez Was smaków kuchni.
========================================================================
 Potrzebujemy:


Pasta z ciecierzycy:
1/2 puszki ciecierzycy
1,1 zł
1/2 ząbka czosnku

1/2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka oliwy z oliwek
12 gr
Łosoś
1kawałek filetu z łososia, 150-200 g
ok. 5zł
1/2 łyżki oleju sezamowego
75 gr
1,5 łyżki sezamu
0,5 zł
1/2 łyżki oliwy z oliwek
12 gr
sól, pieprz

Dressing cytrynowy:
1 łyżka oliwy z oliwek
25 gr
łyżka soku z cytryny

1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny

sól

oraz
garść liści szpinaku
1,5 zł

Koszt łączny: ok. 9zł
==========================================================================
Przygotowanie:


1) Ciecierzycę zblendować z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, doprawić solą. Można dodać wody dla uzyskania pożądanej konsystencji pasty
2) Filety posypać solą, pieprzem, wysmarować olejem sezamowym. Ziarna sezamu zrumienić na suchej patelni i posypać nimi łososia, docisnąć.
3) Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć łososia skórką do dołu, piec ok. 15 minut.
4) Przygotować dressing cytrynowy łącząc wszystkie składniki
5) Na talerze położyć pastę z ciecierzycy, na wierzch ułożyć łososia skórką do dołu. Polać dressingiem, posypać pieprzem, udekorować szpinakiem.

==========================================================================
Darię do przygotowania potrawy zainspirował przepis odnaleziony na portalu http://www.kwestiasmaku.com/ 

Smacznego!

0 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...