Naleśniki ze szpinakiem

20:42 Jedz Taniej 5 Comments


Naleśniki ze szpinakiem, z czosnkiem, tanie i zdrowe naleśniki, naleśniki tradycyjne

Naleśnikowe bojówki torpedują naszego bloga!
Nie minął dzień a otrzymaliśmy już ripostę na nasz przepis. Co prawda naleśniki już mniej słodkie - choć przyznać trzeba, że nie ma w tym nic dziwnego, bo i szpinak słodki nie jest, ale jednak. Ta wodno - mleczna konstrukcja wspomagana oddziałem uzbrojonych po zęby białych skrytobójców, w postaci mąki i soli po raz kolejny daje nam się we znaki.
Jak się dowiedzieli nasi wysłannicy, nasza skrzynka pocztowa zbombardowana została z rozkazu sojuszniczki z nadodrzańskiego Wrocławia. My nie chowamy głowy w piasek i publikujemy te pełne zdrowych kalorii i smaku naleśniki na łamach naszego bloga.

 Potrzebujemy: 

Ciasto:
- 0,5 kg mąki 
- szklanka mleka 
- 2 jajka
- woda
- sól
- ostra papryka
-zioła prowansalskie

Nadzienie:
- Świeży szpinak
- ser żółty topiony w plasterkach
- pieprz,
- sól, 
- 1 cebula 
- zioła prowansalskie (opcjonalnie)
- 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Z ok pół kg mąki, szklanki mleka, 2 jajek i wody robimy ciasto naleśnikowe, ilość wody zależy od tego jaką chcemy uzyskać konsystencję ciasta (ja dodaje ok 1,5 szklanki wody). Do ciasta dodajemy szczyptę papryki ostrej oraz tyle samo ziół prowansalskich i soli. Smażymy naleśniki.

Pora na głównego bohatera - szpinak. Używam zawsze świeżego. Płuczemy, kroimy drobniutko i podsmażamy z cebulą. Następnie przyprawiony solą, pieprzem i wspomnianymi wcześniej ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem.

Na ćwiartkę naleśnika nakładamy łyżkę masy szpinakowej. Kładziemy plasterek sera żółtego, składamy w trójkąt, robimy tak dopóki starczy nam szpinaku:) Tak przygotowane naleśniki, podsmażamy na patelni (cztery mieszczą się idealnie!) na rumiany kolor i gotowe! Możemy jeść, ja nie dodaję już do nich niczego, mają idealny smak, ale jeśli ktoś lubi może użyć śmietany bądź sosu czosnkowego (szpinak lubi się z czosnkiem). 
 
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Mniam, wszystko, co ma w sobie szpinak, jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne naleśniczki, uwielbiam ze szpinakiem, ja do farszu dodaję ser bałkański(np.z lidla), muszę spróbować z serem żółtym, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W wersji zapiekanej pod beszamelem jest jeszcze lepsze. Zdecydowanie polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...