Barszcz czerwony

10:27 Ryszard 0 Comments

Przepis na czerwony barszcz


Barszcz czerwony. Jeden z klasyków polskiej kuchni. Towarzyszy nam niemal przy każdych rodzinnych świętach. Z reguły występuje w akompaniamencie pierogów, uszek, krokietów i innych zacnych przysmaków. Jako, że nieco ograniczyła mnie gotówka, w moim przepisie znalazł się jedynie barszcz. Muszę jednak przyznać, że wyszedł całkiem przyzwoity. Zapraszam do lektury.


Potrzebujemy:

300 g żeberek
6 buraków
3 porcje rosołowe
1 cebula
3 marchewki
4 ząbki czosnku
2 korzenie pietruszki
kilka liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego
kawałek selera
sól, pieprz, papryka
1 czerwona cebula
4 ziemniaki
koperek
duży garnek 
kilka suszonych grzybków

Przygotowanie:

Najpierw gotujemy mięso. Możemy dodać od razu kilka liści laurowych oraz parę kulek ziela angielskiego. Czekamy, aż się zagotuje i ściągamy pojawiający się na powierzchni wody syf. Gdy mięso przestanie już wypuszczać pianę, dorzucamy nasze warzywa. Oczywiście wcześniej je obieramy, a cebulę nadziewamy na widelec i obsmażamy na najmniejszym palniku. W momencie, gdy jej skórka nabierze odpowiednio czarnego koloru, dołączamy ją do garnka.

Teraz czekamy, aż zrobi nam się odpowiedni wywar. Do tego momentu postępujemy praktycznie tak samo jak z rosołem. Gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 2 - 2,5 h.

Następnie wyciągamy warzywa i mięso z garnka, a w zamian wrzucamy obrane buraki. Lepiej je wcześniej głęboko ponacinać i polać delikatnie octem - wtedy lepiej się nam wygotują. Po dodaniu buraków, czekamy kolejną godzinę, półtorej, aż powstanie nam klarowny barszcz.

Warzywa i mięso oczywiście studzimy i kroimy na drobne kawałki, a następnie dodajemy z powrotem do zupy.  

Dolewamy odrobinę octu, posypujemy przyprawami (wedle smaku) i delikatnie mieszamy. Barszcz gotowy i bardzo smaczny.

Polecam
R.
 

0 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...