Gołąbki z ryżem i mięsem

11:03 Jedz Taniej 1 Comments

Przepis na gołąbki z ryżem i mięsem 
Gołąbki. Niemal wszyscy je lubią, ale nie każdy wie jak je zrobić. Tym osobom wychodzimy z pomocną ręką, przedstawiając przepis pochodzący z domowej kuchni. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto! Gołąbki są naprawdę pyszne!
______________________________________________________________________________________________

Potrzebujemy:
  • 1 główka kapusty,
  • 0,5 kg ryżu,
  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 2 duże cebule,
  • 30 dag skwarków,
  • 2 koncentraty pomidorowe (180g).

Przygotowanie:

1) Kapusta
  • w dużym garnku zagotować wodę z solą (1łyżka),
  • z kapusty wyciąć głąba i wsadzić ją do gotującej się wody (dziurą po głąbie w dół),
  • gotować przez ok 10 min i obrócić o 180 st.,
  • gotować, aż liście same zaczną się oddzielać od główki - w ten sam sposób dzielimy całą kapustę,
  • liście przekładać na talerz i wystudzić.

 2) Ryż
  • Ugotować ryż w stosunku 1 : 1,5 (na szklankę ryżu półtora szklanki wody),
  • do garnka wlewamy odmierzoną ilość wody, solimy(łyżeczka soli), dolewamy kilka kropel oleju i wrzucamy odmierzoną ilość ryżu (wcześniej wypłukanego w wodzie) i czekamy, aż wszystko razem się zagotuje,
  • zamieszać, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować pod przykryciem, aż wsiąknie woda,
  • wyłączyć gaz i wystudzić.
3) Farsz
  • Ryż wsypać do miski, dodać mięso, pokrojoną i przysmażoną cebulkę, a także skwarki,
  • doprawić jarzynką, solą, pieprzem i - jak ktoś lubi - mieloną papryką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać,
  • wystudzone liście (małe, porozrywane) układamy w rondlu (szybkowarze) na dnie.Wcześniej dobrze jest wlać rozrobiony z wodą koncentrat pomidorowy (do pojemnika 0.5l wlewamy koncentrat,płuczemy słoiczek z resztą koncentratu,woda uzupełniamy do 0.5l). 
4) Gołąbki
  • Bierzemy całe, nieporozrywane liście. Odcinamy podłużne zgrubienie (tak, by nie uszkodzić liścia),
  • układamy liść na dłoni i łyżką nakładamy porcję farszu,
  • zawijamy boki - prawy, lewy, górę i dół - tak, aby powstał "gołąbek",
  • układamy na liściach w garnku,
  • i tak robimy aż do końca farszu,
  • Gotowe gołąbki przykrywamy - jeśli jeszcze zostały - liśćmi, a następie zalewamy rozrobionym (jak wyżej) koncentratem pomidorowym,
  • Zagotowujemy.Dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu przez ok.1,5 godz.



Gołąbki gotowe! Przepis przekracza 15 zł, ale z tej ilości składników zrobimy danie dla całej rodziny i jeszcze zostanie na święta :)

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Łał, ładne i mówisz, że nie drogie, ale czy ja bym coś takiego stworzyła… Gołąbeczki kupuje gotowe od profi … wiem, jestem dziewczyną, ale mieszkam sama… i talentu kulinarnego trochę brak...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...