Flaczki domowe
Dzisiejsza propozycja nie wpisuje się w kanon potraw błyskawicznych. Jest to nieco bardziej skomplikowane, choć niezwykle sycące danie. Flaczki- bo o nich przecież mowa- są jednym z symboli polskiej kuchni, a wśród studentów znajdują zarówno swoich zagorzałych zwolenników, jak i zdecydowanych krytyków. My w swoim przepisie, opartym o klasyczną domową kuchnie, postaramy się przekonać niektórych, że odpowiednio przyrządzone flaczki to istne niebo w gębie. Przepis jest realizacją pomysłu mamy Rafała- pani Małgosi. Zapraszamy do lektury !
Potrzebujemy:
1) 0,5kg flaczków wołowych- ok 6,5zł
2) 0,5kg mięsa (może być łopatka lub szynka wieprzowa)- ok. 5zł
3) 1 ćwiartka z kurczaka- ok. 2,5zł
4) 1 marchewka- ok. 25gr
5) 1 pietruszka ( jedna duża lub dwie małe)- ok. 25gr
6) seler (jeden mały lub pół dużego)- ok. 50gr
7) Majeranek (tyle ile wejdzie na dużą łyżkę)
8) 2x liść laurowy
9) 2x ziele angielskie
10) 1duże łyżki mąki
11) Kilka kropel Maggi
12) Przyprawy (sól, pieprz)
13) Można dodać jeszcze 2 łyżki jarzynki
14) Woda
15) Bułka/ Kromka chleba
Koszt łączny- ok. 15zł (warto jednak pamiętać, że z tej ilości składników stworzymy posiłek dla przynajmniej 5 osób). Na zdjęciach widzicie dwa razy więcej składników- bo szykuje się większa impreza :)
==========================================================================
Teraz powiem Wam krok po kroku, jak się do tego zabrać:
1) Obmywamy zakupione mięso i usuwamy pióra z kurczaka
2) W największym jaki mamy w domu garze gotujemy mięso wieprzowe i kurczaka. Wrzucamy je na zimną wodę i nie solimy.
2) W drugim, mniejszym garnku gotujemy flaczki (podobnie jak mięso, wrzucamy na zimną i nieosoloną wodę)
3) Usuwamy pojawiającą się na powierzchni szumowinę
4) Zagotowane flaczki odcedzamy i przemywamy zimną wodą
5) Flaczki wrzucamy do garnka, w którym gotuje się mięso i kurczak
6) Obieramy warzywa (marchewki, pietruszkę i seler) i wrzucamy je do garnka
7) Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
==========================================================================
8) Czekamy kilkanaście minut i sprawdzamy gotowość kurczaka. Będzie gotowy, jeśli uda nam się bez problemów przebić go widelcem.
9) Gdy kurczak będzie już gotowy, wyciągamy go z garnka i studzimy.
10) Podobnie robimy z warzywami
11) Wystudzone warzywa kroimy w kosteczkę (jak w naszym przypadku) lub w talarki. Po skrojeniu warzywa wracają do garnka
12) Obieramy kurczaka. Po rozczłonkowaniu, kurczak ponownie trafia do garnka.
13) Robimy zasmażkę - nie jest to element niezbędny, choć naszym zdaniem nadaje potrawie jeszcze więcej polotu. Wrzucamy dwie łyżki mąki na patelnię i czekamy, aż mąka się zarumieni. Nie dodajemy oleju, ani nic innego. Smażymy tylko i wyłącznie mąkę!
14) Zbrązowiałą mąkę zalewamy chłodną wodą i energicznie mieszamy.
15) Wszystko wlewamy do naszego garnka. Flaczki powinny osiągnąć nieco lepszy kolor.
16) Przyprawiamy całość wedle naszego smaku. Nie zapominajmy o maggi :-)
17) W trakcie gotowania- jeśli wyparuje nam zbyt duża ilość wody, możemy ją na bieżąco uzupełniać przegotowaną wodą z czajnika.
==========================================================================
Łączny czas przygotowania potrawy powinien wynieść około 1,5 godziny. Danie jest doskonałe dla osób, które pasjonują się starą, dobrą, polską kuchnią. Jeśli organizujecie jakąś większą imprezę, to zawsze możecie zaskoczyć swoich gości czymś ciepłym, zwłaszcza, że przy tej ilości składników, dla wszystkich z pewnością wystarczy :-)
==========================================================================
Kilka zdjęć z produkcji :-)
Oczywiście, jeśli nie będziecie mieli co zrobić z fragmentami mięsa, które nie nadają sie do jedzenia, zawsze możecie znaleźć sobie pomocnika :-)
Rafał & Mamcia
Moja mama robiła świetne flaczki. Ten przepis wygląda ciekawie- jeśli czas pozwoli, postaram się go wykorzystać. Pozdrawiam serdecznie, Paulina
OdpowiedzUsuńDużo zdjęć, dość szczegółowy opis. Raczej nie zanosi się, żebym w najbliższym czasie posłużył się tym przepisem, ale wygląda dość interesująco. Pozdrawiam, Marian
OdpowiedzUsuń