Pieczony sernik Agnieszki
Jako, że pogoda za oknem nie rozpieszcza, tym razem postanowiliśmy podrzucić Wam nieco bardziej skomplikowany, ale wciąż łatwy do przyrządzenia przepis. Z kolejną propozycją wystąpiła nasza czytelniczka- Agnieszka Pakuła- która bardzo zaangażowała się w promowanie naszego bloga. Poniżej zamieszczamy jej przepis na pieczony sernik.
Będziemy potrzebowali:
#Na spód sernika(ciasto):
-100gram cukru,
-200gram margaryny,
-400gram mąki,
-1 jajko,
-1łyżeczka proszku do pieczenia
#Na masę serową:
-1kg sera zmielonego,
-cukier waniliowy,
-220gram margaryny,
-łyżka mąki ziemniaczanej,
-6jaj,
-szklanka cukru
Koszt wszystkich produktów łącznie wynosi niecałe 15zł - wystarczyć złowić dobrą promocję :)!
-100gram cukru,
-200gram margaryny,
-400gram mąki,
-1 jajko,
-1łyżeczka proszku do pieczenia
#Na masę serową:
-1kg sera zmielonego,
-cukier waniliowy,
-220gram margaryny,
-łyżka mąki ziemniaczanej,
-6jaj,
-szklanka cukru
Koszt wszystkich produktów łącznie wynosi niecałe 15zł - wystarczyć złowić dobrą promocję :)!
No dobra, ale co z tym wszystkim zrobić?!
Sposób przyrządzenia spodu:
Wszystkie produkty (j/w) wrzucić do miski i zagnieść ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy, przełożyć na (wcześniej wysmarowaną margaryną oraz posypaną mąką) blachę. Widelcem robimy dziurki na całej długości ciasta (jak na zdjęciu). Na koniec, posypujemy bułką tartą.
Sposób przyrządzenia masy serowej:
- Ser miksujemy wraz z margaryną aż do uzyskania jednolitej masy,
- Białka jajek w osobnym naczyniu ubijamy z połową szklanki cukru,
- W jeszcze innym naczyniu ubijamy żółtka jajek z resztą cukru,
- Ubite żółtka jajek dodajemy do garnka z serem zmiksowanym z margaryną,
- Dodajemy
proszek do pieczenia,cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną,
- Gdy masa się ujednolici- dodajemy pianę (z białek).
- Masę wylewamy na uprzednio wyłożony spód ciasta.
- Wstawiamy do piekarnika- rozgrzanego do temperatury 175 stopni na około 30-40 minut.
Gotowy sernik można posypać kakaem, bądź polać masą czekoladową .
- Gdy masa się ujednolici- dodajemy pianę (z białek).
- Masę wylewamy na uprzednio wyłożony spód ciasta.
- Wstawiamy do piekarnika- rozgrzanego do temperatury 175 stopni na około 30-40 minut.
Gotowy sernik można posypać kakaem, bądź polać masą czekoladową .
Poniżej parę zdjęć z produkcji :)
Chyba nie musimy Was specjalnie zachęcać do wypróbowania tego przepisu? :-)
Dziękujemy Agnieszce za nadsyłanie swoich propozycji. Pamiętajcie, że każdy z Was, kto wykaże się odrobiną zaangażowania, również może zaprezentować u nas swoje pomysły! Nie zapominajcie także o naszym fan page, który znajdziecie pod tym adresem.
Smacznego!
Wow ! Napewno smaczne musi być ! Chyba jutro wyprobuje! :))
OdpowiedzUsuńhohoho jakie dobre:D az mi sie uszy trzesa na sama mysl:D
OdpowiedzUsuńMmm.. Musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie ;)
OdpowiedzUsuńmm chyba skorzystam z przepisu
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńAle szłodkości! trzeba bedzie kogoś namówić by mi zrobił :D
OdpowiedzUsuńmmmm
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńAga zrób mi taki :D na pewno przepyszne :)
OdpowiedzUsuń