Penne ze szpinakiem i mozzarellą za 4,20 zł!
Przedstawiam bardzo prosty, pyszny i przede wszystkim tani przepis na makaron w wersji wegetariańskiej. Koszt dwóch porcji to jedynie 4 zł 20 gr!
Potrzebujemy:
1. Makaron penne - około 250 g - pół paczki (Lidl, około 1,10 zł)
2. Szpinak mrożony 200 g (Tesco - produkt na wagę, około 1 zł)
3. Ser mozzarella (Lidl - 1,89 zł w obecnej promocji)
4. Pół małej cebuli (ok 15 gr)
5. Ząbek czosnku
6. Sól
Koszt łączny: 4zł 20gr
Zaczynam od nastawienia wody na makaron. Zanim woda się zagotuje zdążę na patelni rozmrozić szpinak, podlewając go wodą i posiekać w kosteczkę cebulę i czosnek. Makaron gotuje się 12 minut, tyle właśnie wystarczy na duszenie szpinaku z warzywami. Pod koniec duszenia szpinaku dorzucam do niego pół pokrojonej w plasterki mozzarelli, która się szybko topi, zagęszczając sos. Doprawiam solą. Odcedzam makaron, nakładam na talerz zalewając go sosem szpinakowo - serowym, a na wierzch układam pozostałe plasterki mozzarelli. Żeby mozzarella się ładnie rozpłynęła, danie wkładam na minutkę do mikrofalówki. I gotowe! Całkowity czas przygotowanie tego prostego dania to 20 minut. Smacznego!
Agata
Gdyby nie to,że nie lubię szpinaku to pomysł byłby ciekawy dla mojej osoby :)
OdpowiedzUsuńszpinak, makaron i mozzarella to połączenie idealne!
OdpowiedzUsuń