Sałatka z tuńczykiem

16:20 Ryszard 0 Comments

Składniki:

Tuńczyk w oleju rozdrobniony - 4,99 zł
2 jajka - 1,20 zł
1 papryka czerwona - 0,80 zł
Pół puszki kukurydzy (ok. 200 g) - 2,09 zł
Sałata (lodowa lub kanapkowa)- 1,60 zł
pół cebuli - ok. 0,15 zł
Sól
Pieprz

Całkowity koszt: ok. 10,83 zł



Sałatka z tuńczykiem w oleju, z papryką kukurydzą i sałatą



Osobiście robiłem o wiele większą porcję, dlatego proszę nie sugerować się ilością składników widocznych na zdjęciu. Jest ona podwojona w stosunku do tej standardowej.

 Na początek proponuję zagotować jajka. Do wrzącej w garnku wody wrzucamy dwa jajka. Gotujemy od 6 do 10 minut. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy jajka są już gotowe, jest wyjąć jedno z nich na chwilę z wody. Jeśli skorupka szybko wyschnie, znaczy, że jajka są już ugotowane. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Pokrojone jaja wrzucamy do jednej, większej miski, w której zamierzamy wymieszać całą sałatkę. Podobnie na kostkę siekamy cebulę (jak profesjonalnie to robić, znajdziemy w tym odcinku "Masterchefa")

 Następnym krokiem jest pokrojenie papryki. Jak najlepiej i najszybciej to zrobić? Proponuję następujący sposób: ostrym spiczastym nożem wykrajamy środkową część papryki (jak na zdj. 2).


Po wykrojeniu środka, paprykę przekrajamy na pół (zdjęcie 3).


 Teraz pozbywamy się jaśniejszych części papryki (zdjęcie 4), a następnie pod zimną wodą wypłukujemy pestki z papryki. Warzywo jest gotowe do pokrojenia. Kroimy je na paski, a następnie na drobną kostkę (zdjęcie 5). Po pokrojeniu papryka ląduje w naszej misce.









Następnie dodajemy 200 gram kukurydzy, liście sałaty zaś rwiemy na kawałeczki (róbmy to z wyczuciem, by nasza sałatka nie była nadto "sałatowa").
 Dodajemy teraz tuńczyka z puszki wraz z olejem (możemy zakupić także tuńczyka w wodzie, lecz wtedy zmuszeni będziemy dolać oleju lub oliwy z oliwek. Osobiście więc polecam kupienie od razu tuńczyka w oleju). Całość w misce solimy i pieprzymy wedle uznania (nie podam dokładnej miary, każdy lubi inaczej doprawione potrawy).


 Wszystko teraz dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu gotową sałatkę wstawić można do lodówki, by się "przegryzła".
 Voila, sałatka gotowa. Smacznego!

 Łukasz


0 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...