Spaghetti po bolońsku

12:21 Ryszard 9 Comments



Najszybsze spaghetti!

Jest piękny niedzielny poranek. Słoneczko świeci, zapowiada się wspaniały- jak na tę porę roku- dzień. 
My postanowiliśmy Was jeszcze bardziej rozpieścić i za sprawą naszej serdecznej koleżanki, Pauliny Zych, przedstawimy przepis na bardzo smaczne i relatywnie niedrogie spaghetti. Do dzieła!


SPAGHETTI PO BOLOŃSKU

Potrzebujemy:
400 g mięsa mielonego z indyka-           3zł 99gr
2x Fix Knorr do spaghetti bolognese-    4zł 40g
Makaron cienki długi-                            2zł 20gr   
Mała kostka żółtego sera-                      ok. 4zł

Koszt łączny- 14zł 40gr (zakupy dokonane w sieci Biedronka)

Składniki już mamy, ale jak to teraz ugotować?!
 
1) Mięso mielone podsmażamy na średniej patelni przez ok. 8 do 10 minut (blady kolor oznacza gotowość)
2) Zalewamy mięso wodą- najlepiej przegotowaną
3) Dusimy mięso przez ok. 5minut
4) W międzyczasie wstawiamy makaron do wrzącej wody 
5) Makaron musi być al dente!
6) Do podduszonego mięsa wsypujemy Fixy, nieustannie mieszając całość na patelni.
7) Odcedzamy makaron
8) Ścieramy na tarce żółty ser
==========================================================================
Sposób podania:
1) Na talerzu kładziemy makaron, uwijając z niego "gniazdko"
2) Nakładamy sos z patelni- możemy go poprószyć szczyptą ususzonej bazylii, dla podkreślenia smaku
3) Utartym serem posypujemy nasze spaghetti- ser roztopi się na gorącym posiłku

My ze swojej strony dziękujemy Paulinie i życzymy naszym czytelnikom smacznego ! ;-)

9 komentarzy:

  1. Mam nadzieję, że wszystkim będzie smakowało. Ja pewnie w tygodniu przyrządzę :) Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko ok,ale bardzo nieapetycznie wyglądają wasze przepisy.Żadnych urozmaiceń kolorystycznych.To,że pod schab położycie sałatę nie wygląda najlepiej.Popracujcie nad stroną wizualną waszych dań.

    OdpowiedzUsuń
  3. To nie schab, to grzyb- kania :-) Opinię weźmiemy pod uwagę, dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zgadzam się z komentarzem powyżej. Jeśli decydujecie się na prowadzenie takiego bloga, to dobrajcie o jakość zdjęć i estetykę podawanych potraw. Nie róbcie zdjęć jedzenia gdzie popadnie. Zobaczcie, na fotce w tym przepisie za talerzem jakieś "śmieci". To niedopuszczalne.

    Piszecie, że pasjonujecie się kuchnią, a w przepisie na spaghetti wykorzystujecie fix!!! Przecież to woła o pomstę do nieba. Sos powinien być zrobiony na bazie prawdziwych pomidorów (te w puszcze kosztują nawet mniej, niż proszek w torebce, którego używacie)
    i naprawdę można to zrobić w 15 pln.

    Od takiego bloga oczekuję, że zaoferuje mi tanie, oryginalne, zdrowe i pomysłowe przepisy. Niestety tak nie jest. Jeśli sami nie znacie przepisów, szukajcie ich w internecie, próbujcie zrobić a efekty przedstawiajcie na blogu. Proponuję na początek gillowany kurczak w marynacie musztardowo-cytrunowo-ziołowej podany w formie szaszłyka z brzoskwinią i czerwoną cebulą. Koszt ok. 7-10 pln na osobę.

    pozdrawiam i nie zrażajcie się, dacie radę! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakość zdjęć póki co jest niska, bo robione są komórką. Nie mamy też zbytniego doświadczenia w tym jak robić zdjęcia, aby potrawy wychodziły najkorzystniej. Ciągle się uczymy, a na dniach pojawi się lepszy sprzęt, więc i nasze dania mogą nabrać nieco polotu.

    Co do fixa, zgadzam się, że da się to zrobić w inny sposób, ale przecież w naszym studenckim życiu czasem nie ma na to czasu, więc i taka opcja komuś może okazać się bardzo przydatna :)

    Dziękuję za interesujące uwagi. Nie ma mowy o demotywacji, a przepis?- możliwe, że niebawem wykorzystamy!

    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepiej jest dać opinię z pociskiem .. śmiało Ci co wystawili nie pochlebne komentarze niech sami przyrządzą danie,wykonają zdjęcia i opublikują . Krytykować każdy potrafi.

    OdpowiedzUsuń
  7. Konstruktywna krytyka to nic złego, taka też nam się przyda, zwłaszcza z początku :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zdjęcie spaghetti nie było robione komórką, lecz Nikonem D500 Body. A jeśli chodzi o śmieci za talerzem, to czy każdy student ma czas na sprzątanie? Ano nie! Robi szybko i tanio obiad i to jest właśnie naturalne. Bardzo dobrze, że fotki nie są przerabiane w fotoshopach i innych pierdołach. Tak trzymać chłopaki! To studencka kuchnia a nie Magda Gessler gotuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiem tak - lubię wasze posty, ślinka mi cieknie, natomiast ten zauważyłam dopiero dzisiaj, w waszych "popularnych" i zakrawa on o pomstę do nieba!!!
    No bo co to za sztuka zrobić spaghetti z paczki?!
    Przepis w ogóle nie powinien się tutaj znaleźć. Za to 4,40 kupcie cebulę, mały koncentrat, pieprz, oregano i sami zróbcie sos.
    Inaczej to jest kpina. Robicie lody, robicie grzyby, pizze itd, a sosu bolońskiego nie potraficie.
    Wszystko inne jest tutaj smaczne, no ale to...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...