Kotlety sojowe cz.2
Kotlety sojowe z fasolką szparagową w sosie sezamowym
Część naszej kadry (zwłaszcza kobiecą) zafascynowała wczorajsza propozycja Mariusza. Można powiedzieć, że sojówka uderzyła naszym dziewczynom do głowy i przygotowały kontrpropozycję. Efekt? Widzicie na zdjęciu :)
Potrzebujemy:
Do dania głównego:
|
|
200g
fasolki szparagowej
|
2zł
|
50g
kotletów sojowych
|
1,2zł
|
1
jajko
|
45gr
|
2
łyżki otrębów owsianych
|
ok.50gr
|
Kostka
bulionowa
|
ok. 20gr.
|
Sól pieprz
|
|
a na sos:
|
|
Łyżka
oleju sezamowego (Tao Tao)
|
ok.
75gr
|
Łyżka
miodu
|
ok.
50gr
|
Trochę
sezamu
|
ok.
50gr
|
Koszt łączny: ok. 7zł
Przygotowanie:
Kotlety gotujemy na małym ogniu w bulionie ok 3-5 minut, wyciągamy i czekamy aż wystygną. Następnie obtaczamy w jajku doprawionym solą i pieprzem, panierujemy w otrębach, smażymy bez tłuszczu na patelni teflonowej ewentualnie w bardzo małej ilości oleju rzepakowego. W międzyczasie odcinamy końce fasolki, następnie gotujemy do miękkości w posolonej wodzie, po czym odcedzamy. Mieszamy miód z olejem sezamowym. prażymy sezam na suchej patelni ok. 2 minuty. Wszystko wykładamy na talerz, fasolkę polewamy mieszanka miodu i oleju, posypujemy sezamem. Voila!:)
0 komentarze: