Amoniaczki
Dzisiaj kolejny przepis z kategorii "odgrzebane smaki z dzieciństwa" - kruche ciasteczka, amoniaczki!
Potrzebujemy:
- pół kilo mąki - 70 gr
- 150 g cukru - 80 gr
- 100 gram margaryny - 90 gr
- 2 jajka - 90 gr
- pół szklanki mleka - 35 gr
- cukier waniliowy - 80 gr
- 2 łyżeczki amoniaku
Całkowity koszt to tylko około 4,50 zł!
Amoniak rozpuszczamy w ciepłym mleku. Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy wszystkie pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto należy schłodzić - godzina w lodówce zdecydowanie wystarczy. Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego ciasteczka, jeśli nie mamy foremek możemy użyć szklanki. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 12 minut, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku, tu trzeba uważać, wystarczy chwila nieuwagi i ciastka się spalą, znaczyyyy nie żebym wiedziała, tylko tak mi się wydaje...
Agata
0 komentarze: