Makaron z cukinią
Hmm. Sfotografowałem sobie dzisiaj posiłek mojej kobiety. Jestem w lekkim szoku - zdrowy tryb życia raczej nie jest moją domeną. Powyższe danie w moich oczach wyglądało trochę jak chaszcze ozdobione odrobiną białego styropianu. Ku mojemu zdziwieniu, taka kompilacja warzyw i makaronu może dać całkiem przyzwoity efekt. Dodatkową zaletą są wartości odżywcze i witaminowy raj, który buduje się wraz z każdym kolejnym dorzuconym elementem.
===========================================================================Potrzebujemy (składniki na 2-3 porcje):
200 g makaronu pełnoziarnistego penne/świderki
|
2 zł
|
Cukinia 1 szt.
|
1,6 zł
|
5 kawałków pomidorów suszonych
|
1,5 zł
|
2 garście szpinaku (liście)
|
1,5 zł
|
2 ząbki czosnku
|
30 gr
|
4 łyżki oliwy z oliwek
|
1 zł
|
Odrobina pokruszonej fety
|
20 gr
|
Koszt łączny
|
8,1 zł
|
==========================================================================
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości słonej wody
2. cukinie obieramy cienko, kroimy w podłużne paski (najlepiej obieraczką do warzyw)
3. szpinak myjemy, odcinamy ogonki
4. suszone pomidory kroimy drobno
5. na suchej patelni grillowej/teflonowej grillujemy cukinie razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
6. minutę przed końcem gotowania makaronu dodajemy szpinak (jesli mamy tzw. baby szpinak, możemy ten etap pominąć - młode liście możemy od razu dodać do gotowego makaronu), następnie odcedzamy
7. wrzucamy makaron ze szpinakiem z powrotem do garnka, dodajemy cukinię, czosnek, pomidory, oliwę z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem
8. energicznie wstrząsamy tak, aby składniki dobrze się wymieszały
9. wykładamy na talerz, posypujemy pokruszoną fetą i ozdabiamy świeżym tymiankiem :)
0 komentarze: