Kolorowe naleśniki z nadzieniem kokosowym i dżemem
Jeden z konkursów kulinarnych na Facebooku zainspirował nas do usmażenia naleśników, ale to nie mogły być zwykłe naleśniki... Postanowiliśmy, że będą kolorowe i, że wygramy ten konkurs!
Do zrobienia ciasta (wersja podstawowa) na około siedem porcji naleśników potrzeba:
- 1 kg mąki - 1,50 zł
- 1 litr mleka - 2,30 zł
- pół litra wody gazowanej - 50 gr
- 2 jajka - 90 gr
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki należy razem zmiksować, jeśli ciasto jest za gęste można dolać mleka lub wody. Takie naleśniki można smażyć na patelni teflonowej bez oleju.
Czego dodać do ciasta żeby naleśniki uzyskały kolorki?
- czerwone - sok wyciśnięty z buraczka
- żółte - kurkuma
- różowe - syrop malinowy
- zielone - mrożony rozdrobniony szpinak
Ilość tych naturalnych barwników, jaką należy dodać, jest zależna od koloru jaki chcemy uzyskać i od ilości barwionego ciasta. Sok z buraków i kurkuma praktycznie nie zmieniają smaku naleśników, natomiast syrop malinowy dodaje im słodkości, a szpinak jest mocno wyczuwalny więc polecam przyrządzenie do nich pikantnego farszu, np z pieczarek.
Nadzienie kokosowe:
- 125 g wiórek kokosowych - 3 zł
- 300 ml śmietany 30% - 2,50 zł
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- słoiczek dżemu - 4,50 zł
Wiórki należy podprażyć z masłem, dodać do nich śmietanę i cukier.
Naleśniki smarujemy nadzieniem, dla przełamania smaku można dołożyć także trochę dżemu, może być praktycznie każdy, my polecamy porzeczkowy albo wiśniowy. Takie naleśniki najlepiej smakują z bita śmietaną.
Całkowity koszt tej naszej naleśnikowej uczty to 15 zł. W piątkę nie daliśmy im rady - było ich za dużo.
Agata
0 komentarze: