Tarta z jabłkami
6 grudnia 2012 , Mikołajki. Skłamałbym mówiąc, że to właśnie dziś otrzymaliśmy prezent od naszej czytelniczki, Moniki. Faktem jest jednak, że naszą skrzynkę odbiorczą - jaką w ostatnim czasie niewątpliwie stało się moje konto na facebooku - wczoraj nawiedził przepis. W głowie zatliła mi się nadzieja, że nie będzie to nic związanego ze szpinakiem. Nie było ! :-)
Monika podesłała nam swoją propozycję podania tarty. Jeśli nie tylko ja w tym kraju nie wiedziałem co kryje się za tym słowem, to odsyłam do definicji z sjp. Tymczasem, żeby nie tracić czasu zapraszam pozostałych do lektury :-)
==========================================================================Potrzebujemy:
Ciasto kruche
|
|
500g mąki
|
ok. 1,5 zł
|
kostka miękkiego masła
|
1,6 zł
|
180g cukru (najlepiej „drobny”, ale może być też
normalny)
|
1,5 zł
|
2 jajka
|
ok. 1zł
|
¼ łyżeczki soli
|
|
„wierzch”
|
|
2 jajka
|
1zł
|
100 g cukru pudru
|
ok. 20 gr
|
1 łyżeczka cukru z wanilią
|
|
1 łyżeczka cynamonu
|
|
1,5 łyżki mąki
|
|
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
|
|
2 jabłka
|
ok. 50gr.
|
Koszt łączny
|
8,1 zł
|
==========================================================================
Przygotowanie:
1) Masło rozetrzeć z cukrem an
gładką masę
2) Stopniowo dodajemy jajka
3) Powoli dodajemy mąkę z solą
4) Zagniatamy na kulkę i wkładamy
na 15 minut do lodówki
5) Rozwałkowujemy ciasto i
przenosimy na blaszkę. Wykładamy ją starannie ciastem i albo
kładziemy fasolki (żeby nam tarta nie urosła) albo po prostu
robimy drobno dziurki widelcem. Resztę ciasta możemy zamrozić i
robić następnie z niego inne cuda.
5) Spód pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut.
6) Po upieczeniu wyjmujemy i kładziemy na nie pokrojone w ósemki jabłka (2 sztuki średnich jabłek wystarczą)
7) Zalewamy wcześniej przygotowanym ''wierzchem''
8) Kładziemy z powrotem do piekarnika na 15 minut.
5) Spód pieczemy w 180 stopniach przez około 18 minut.
6) Po upieczeniu wyjmujemy i kładziemy na nie pokrojone w ósemki jabłka (2 sztuki średnich jabłek wystarczą)
7) Zalewamy wcześniej przygotowanym ''wierzchem''
8) Kładziemy z powrotem do piekarnika na 15 minut.
==========================================================================
Monice cała kadra redakcyjna bardzo gorąco dziękuje. Być może wkrótce znajdzie się okazja, aby wypróbować to danie, bo mnie osobiście bardzo ono zainteresowało. Próbujcie i nadsyłajcie swoje opinie. Z moich prywatnych rozmów z twórczynią wynika, że musi naprawdę bardzo dobrze smakować :-)
* Autorkę do stworzenia wierzchu tarty zainspirował przepis na www.kotlet.tv
Smacznego :-) !
Nigdy nie próbowałam..czas najwyższy chyba :)
OdpowiedzUsuń