Łosoś w sezamie
Upragniony weekend! Wreszcie możemy oderwać się od codziennych obowiązków i nieco bardziej skorzystać z życia. Co prawda mróz za oknem nie zachęca do wyjścia z domu, ale ma to swoje plusy. Zawsze możecie - korzystając z przepisu Darii - poszerzyć wachlarz wypróbowanych przez Was smaków kuchni.
========================================================================Potrzebujemy:
Pasta z ciecierzycy:
|
|
1/2 puszki ciecierzycy
|
1,1 zł
|
1/2 ząbka czosnku
|
|
1/2 łyżki soku z cytryny
|
|
1 łyżka oliwy z oliwek
|
12 gr
|
Łosoś
|
|
1kawałek filetu z łososia, 150-200 g
|
ok. 5zł
|
1/2 łyżki oleju sezamowego
|
75 gr
|
1,5 łyżki sezamu
|
0,5 zł
|
1/2 łyżki oliwy z oliwek
|
12 gr
|
sól, pieprz
|
|
Dressing cytrynowy:
|
|
1 łyżka oliwy z oliwek
|
25 gr
|
łyżka soku z cytryny
|
|
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
|
|
sól
|
|
oraz
|
|
garść liści
szpinaku
|
1,5 zł
|
Koszt łączny: ok. 9zł
==========================================================================
Przygotowanie:
1) Ciecierzycę
zblendować z czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą, doprawić solą. Można dodać
wody dla uzyskania pożądanej konsystencji pasty
2) Filety posypać
solą, pieprzem, wysmarować olejem sezamowym. Ziarna sezamu zrumienić na suchej
patelni i posypać nimi łososia, docisnąć.
3) Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć łososia skórką do dołu, piec ok. 15 minut.
4) Przygotować dressing cytrynowy łącząc wszystkie składniki
5) Na talerze położyć pastę z ciecierzycy, na wierzch ułożyć łososia skórką do dołu. Polać dressingiem, posypać pieprzem, udekorować szpinakiem.
3) Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć łososia skórką do dołu, piec ok. 15 minut.
4) Przygotować dressing cytrynowy łącząc wszystkie składniki
5) Na talerze położyć pastę z ciecierzycy, na wierzch ułożyć łososia skórką do dołu. Polać dressingiem, posypać pieprzem, udekorować szpinakiem.
==========================================================================
Darię do przygotowania potrawy zainspirował przepis odnaleziony na portalu http://www.kwestiasmaku.com/
Smacznego!
0 komentarze: