Jajko w bułce - wersja dietetyczna
Powiem Wam, że dzisiaj poszedłem
całkowicie po drodze eksperymentu. Gdzieś kiedyś widziałem, że ludzie wbijają
jajko do bułki i je pieką. Wydawało mi się to nieco dziwne, ale cóż - nie
wypadało nie spróbować.
Jak zwykle musiałem puścić wodzę
fantazji i spróbować czegoś swojego. Udałem się zatem do sklepu po warzywa i
nabyłem. Nabyłem kalarepę, nabyłem szpinak, nabyłem masę innych składników. W
głowie zarysowywała się coraz bardziej jaskrawa wizja tego, co w niedługim
czasie miało powstać. I faktycznie - powstało.
Potrzebujemy:
- 4 jajka
- 1/3 kalarepy
- 3/4 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 całego pora
- 3/4 paczki szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 1 pomidor
- Kilka liści rukoli
- 2 plastry żółtego sera
- koperek
- rzodkiewka
- 4 bułki (właściwie im większe tym
lepsze )
Przygotowanie:
To niestety zajmie nam trochę czasu.
Po pierwsze musimy pokroić wszystkie warzywa na mniejsze części i wrzucić je na
patelnię (krójcie najdrobniej jak się da - będzie lepiej smakowało). Składniki
podduszamy w wodzie przez 15-20 minut - aż zmiękną. Proponuję zacząć od warzyw
najtwardszych i iść w stronę najmiększych, kończąc na szpinaku i rukoli. Gdy
uznamy, że nasze komponenty są już odpowiednio miękkie, ściągamy pokrywkę i czekamy,
aż woda się wygotuje.
Następny krok to wykrojenie z bułek
bebechów. Zróbcie na górze otwór i wyjedzcie zawartość pieczywa. Teraz czeka
Was włożenie ugotowanych warzyw do bułki - nie żałujcie. Na górę kładziecie
plasterek sera, na który w dalszej kolejności wybijacie jajko. Im większe bułki sobie kupicie, tym więcej będziecie mogli napakować do środka.
Nasze bułeczki wstawcie do
rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, na 20 minut - w zupełności wystarczy.
Ogólnie moje danie powstało na bazie
wyżej wymienionych składników, ale podejrzewam, że dodanie do nich jeszcze
kilku pieczarek i kawałka wędliny zmieniłoby oblicze tej bułeczki z
"bardzo dobry" na "arcydzieło". Być może wkrótce to
wypróbujemy i zdamy relację ;)
Bułeczki są naprawdę godne uwagi.
R.
Najlepsze!:)
OdpowiedzUsuńSmacznie Wyglada :)
OdpowiedzUsuńŚwietne są! A w dodatku można zmodyfikować składniki w zależności od posiadanych w domu warzyw :)
OdpowiedzUsuńDobry Eksperyment warto przygotować ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie zrobię! :)
OdpowiedzUsuńGodne polecenia ! :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, na pewno spróbuję :))
Usuńto jest pyszne!:D robilam kiedys, ale nie z takim bogatym wnetrzem! czas sprobowac!:) brawo dla tego Pana!:D
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie:))
OdpowiedzUsuńCo to jest?! ale dobry pomysł!!
OdpowiedzUsuńO tym nigdy nie pomyślałam! Wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńWygląda Apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńA ja mam właśnie pieczarki :) dodam ser żółty i będzie pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda super... Na pewno któregoś dnia spróbuję zrobić fotorelację :)
OdpowiedzUsuńwow, niby prosta rzecz, a jaka fajna :)
OdpowiedzUsuńmuszę koniecznie wypróbować
Ślicznie wygląda :) a jak smakuje tak jak wygląda to MNIAM :D
OdpowiedzUsuńW ostatnich dniach drugi raz z rzędu trafiam na przepis z jajkiem w bułce. Wygląda to znak z niebios! Czas przetestować ten specjał :)
OdpowiedzUsuńSkoro los tak chciał, to nie wypada nie spróbować :) Z mojej strony mogę tylko powiedzieć, że warto :)
Usuń