Karkówka z cebulą - wersja męska

16:54 Ryszard 2 Comments


Karkówka z cebulą po chłopsku, danie dla faceta, posiłek mężczyzny

Wybaczcie drogie Panie, ale tym razem post dotyczył będzie stricte męskiej części odbiorców. Nie będziemy zatem kalkulować ile można tego zjeść, ile to ma tłuszczu, już o kaloriach nie wspominając. Tym razem po prostu proponuję się po męsku nażreć. Porcja, którą widzicie na talerzu została w całości skonsumowana, więc i w sumie zdjęcie powinno być z czarną wstążką, ale.. nie bawmy się w takie ceregiele.

Potrzebujemy:
  • 0,4 kg karkówki
  • 4 duże cebule
  • olej
  • musztarda
  • Sól, pieprz
  • bułka / chleb 
  • 1 lub 2 piwa - w zależności od tempa picia.
Przygotowanie:
Banał. Karkówkę kroimy na kawałki - proponuję w takie jak na zdjęciu - i wstawiamy do rondla z rozgrzanym olejem. Zamykamy pokrywę i dusimy mięso na wolnym ogniu. Po upływie około pół godziny dorzucamy pokrojoną w talarki cebulę i mieszamy w rondlu z mięsem. 
Teraz zostało już tylko poczekać, aż cebula nam zmięknie i zacznie bombardować nas kuszącym zapachem. Na koniec dorzucamy do potrawy sól i pieprz, które nadadzą naszemu mięsu wyrazu.
Przygotowany posiłek proponuję spożywać z chlebem lub bułką w akompaniamencie musztardy, choć oczywiście możecie równie dobrze ugotować sobie do tego ziemniaki lub usmażyć frytki. 
Zdaje sobie sprawę, że potrawa nie wygląda zbyt dobrze, ale.. kogo to obchodzi? :)

Oczywiście piwo zastępuje nam herbatę i delektujemy się nim z kufla, ewentualnie z butelki.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Wcale nie takie trudne! Już wiem co zrobię pojutrze na obiad. Zrobię do tego ziemniaczki z masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...