Tarta bananowa
Ostatnio bardzo dużym
zainteresowaniem cieszyła się tarta z jabłkami podesłana nam przez Monikę.
Widocznie sukces zmotywował naszą koleżankę z okolic Poznania do dalszego
działania, a jego efekty znajdziecie poniżej ;)
Potrzebujemy:
1. Kruche ciasto - składniki takie
same jak tarcie jabłkowej:
- 2 jajka
- 500 g mąki
- kostka miękkiego masła
- 180g cukru (najlepiej „drobny”, ale
może być też normalny)
- ¼ łyżeczki soli
2. Wierzch:
- Masa kajmakowa - 400 g
- 3 banany
- 200 ml bitej śmietany
Przygotowanie:
1) Masło rozcieramy z cukrem na
gładką masę
2) Stopniowo dodajemy jajka
3) Powoli dodajemy mąkę z solą
4) Zagniatamy na kulkę i wkładamy na 15 minut do lodówki
5) Rozwałkowujemy ciasto i przenosimy na blaszkę. Wykładamy ją starannie ciastem i albo kładziemy suche fasolki (żeby nam tarta nie urosła - fasola jest dobrym obciążnikiem) albo po prostu robimy drobno dziurki widelcem. Resztę ciasta możemy zamrozić i robić następnie z niego inne cuda.
6) jak wystygnie kładziemy masę kajmakową
2) Stopniowo dodajemy jajka
3) Powoli dodajemy mąkę z solą
4) Zagniatamy na kulkę i wkładamy na 15 minut do lodówki
5) Rozwałkowujemy ciasto i przenosimy na blaszkę. Wykładamy ją starannie ciastem i albo kładziemy suche fasolki (żeby nam tarta nie urosła - fasola jest dobrym obciążnikiem) albo po prostu robimy drobno dziurki widelcem. Resztę ciasta możemy zamrozić i robić następnie z niego inne cuda.
6) jak wystygnie kładziemy masę kajmakową
7) kroimy w plasterki banany i
kładziemy je na masie
8) na to wszystko kładziemy bitą śmietanę
8) na to wszystko kładziemy bitą śmietanę
9) wstawiamy na 4 godzinki do lodówki
10) Gotowe!
10) Gotowe!
* Uwaga od twórczyni - tarta jest
bardzo słodka i uzależniająca. Ponoć sama błyskawicznie wchłonęła jej połowę :)
Wcale się nie dziwię - też bym wchłonęła (tylko bym się nikomu do tego później nie przyznała ;)). Pyszności :)
OdpowiedzUsuń