Tarta bananowa

10:39 Ryszard 1 Comments

tarta bananowa na kruchym cieście, tarta z bananami i bitą śmietaną, tarta studencka, tarta domowa


Ostatnio bardzo dużym zainteresowaniem cieszyła się tarta z jabłkami podesłana nam przez Monikę. Widocznie sukces zmotywował naszą koleżankę z okolic Poznania do dalszego działania, a jego efekty znajdziecie poniżej ;)

Potrzebujemy:
 1. Kruche ciasto - składniki takie same jak tarcie jabłkowej
- 2 jajka
- 500 g mąki 
- kostka miękkiego masła
- 180g cukru (najlepiej „drobny”, ale może być też normalny)
- ¼ łyżeczki soli 

2. Wierzch:
- Masa kajmakowa - 400 g
- 3 banany
- 200 ml bitej śmietany

Przygotowanie: 
1) Masło rozcieramy z cukrem na gładką masę
2) Stopniowo dodajemy jajka
3) Powoli dodajemy mąkę z solą
4) Zagniatamy na kulkę i wkładamy na 15 minut do lodówki
5) Rozwałkowujemy ciasto i przenosimy na blaszkę. Wykładamy ją starannie ciastem i albo kładziemy suche fasolki (żeby nam tarta nie urosła - fasola jest dobrym obciążnikiem) albo po prostu robimy drobno dziurki widelcem. Resztę ciasta możemy zamrozić i robić następnie z niego inne cuda.
6) jak wystygnie kładziemy masę kajmakową 
7) kroimy w plasterki banany i kładziemy je na masie
8) na to wszystko kładziemy bitą śmietanę 
9) wstawiamy na 4 godzinki do lodówki
10) Gotowe! 

* Uwaga od twórczyni - tarta jest bardzo słodka i uzależniająca. Ponoć sama błyskawicznie wchłonęła jej połowę :)

1 komentarz:

  1. Wcale się nie dziwię - też bym wchłonęła (tylko bym się nikomu do tego później nie przyznała ;)). Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...