Zupa pomidorowa z makaronem
Ostatnio sporo się dzieje na naszym blogu. Niemal codziennie w naszej skrzynce goszczą kolejne przepisy, a dziś publikujemy już drugi przepis pochodzący z "zewnątrz". Swoim przepisem na pyszną zupę pomidorową podzieliła się Paulina. Dziękujemy ;)
Potrzebujemy:
- 1 porcja rosołowa
- włoszczyzna: seler, por, marchewka, pietruszka,
- kostka bulionu
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 4 pomidory bez skórki
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- makaron nitki
- natka pietruszki
- saszetka suszonej bazylii - chyba, że posiadamy bazylię w doniczce
wówczas kilka listków
Na dworze zimno i biało. W takich dniach najlepiej zjeść w ciągu dnia
pożywny posiłek. Ja proponuję pomidorową z bazylią. Wbrew pozorom nie jest to
zwykła pomidorowa. Wymaga serca i skupienia!
Na początek obierzcie warzywa i umyjcie je. Następnie do garnka wlejcie
wody. Do wody włóżcie warzywa razem z mięsem, liściem laurowym i zielem
angielskim. Dodajcie kostkę bulionową i doprawcie do smaku. Gotujcie na wolnym
gazie około 20 minut. W międzyczasie sparzcie leciutko umyte pomidorki i
obierzcie je ze skórki. Pokrójcie pomidory na kawałki i dodajcie do wywaru.
Dodajcie również do wywaru 4 łyżeczki przecieru pomidorowego. Mięso wyłożyć na
cedzak. . W międzyczasie pomidorki umyć i leciutko sparzyć w małym rondelku.
Obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
Zaklepka:
Do osobnego pojemnika odlać pół szklanki zupy, dodać łyżkę śmietany i
odrobinę mąki. Zmiksować mikserem i dolać do zupy cały czas mieszając ją. Na koniec należy popruszyć bazylię i wymieszać.
Smacznego! :)
Więcej makaronu niż zupy :<
OdpowiedzUsuńJestem stanowczym przeciwnikiem dodawania do pysznego rosołku sztucznej chemii w postaci kostek bulionowych, naprawdę nie są one wam potrzebne! Wystarczy go jedynie posolić i popieprzyć! A żeby zyskać więcej smaku można dodać do gotowania lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za sugestię. Ja często też dodaje suszone warzywa. Pięknie pachną podczas gotowania!
OdpowiedzUsuń