Pancakes
Pancakes - w Polsce coraz bardziej popularne
określenie placków, rodem z Ameryki. U nas ten mocno zachodni folklor
wprowadza Aga, serwując śniadanie, które wyprowadzi Was z zimowego marazmu, a
wręcz przeniesie w świetny, wczesnowiosenny nastrój :)
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75 gm roztopionego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki, cukru pudru
- czekolada / konfitura
(powstanie nam ok. 8 szt.)
Wykonanie:
Ciasto podobne do tradycyjnego naleśnikowego, więc i
wykonanie podobne. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, jajka i mleko
miksujemy razem, na koniec dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto odstawiamy
na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu, smażymy nasze naleśniki na
teflonowej patelni (bez dodatku tłuszczu!), z obu stron, na małym ogniu,
przyrumieniając je delikatnie. Na koniec dekorujemy polewą (np. czekoladową, ja
przygotowałam ją z roztopionej czekolady z dodatkiem łyżeczki masła) lub cukrem
pudrem, czy konfiturami - wedle uznania:)
Smacznego!
Zrobię z podwójnej,albo z potrójnej porcji,żeby zwiększyć ich "wiosenno-nastrojowe"działanie:)
OdpowiedzUsuńpyszne sa!:)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio również robiłam pancakes, ale na maślance, z oryginalnego przepisu amerykańskiej restauracji. Pyszne i bardzo sycące! :)
OdpowiedzUsuń