Pancakes

12:28 Ryszard 3 Comments

Pancakes z czekolada i konfiturą, pankejki z czekoladą i dżemem

Pancakes - w Polsce coraz bardziej popularne określenie placków, rodem z Ameryki. U nas ten mocno zachodni folklor wprowadza Aga, serwując śniadanie, które wyprowadzi Was z zimowego marazmu, a wręcz przeniesie w świetny, wczesnowiosenny nastrój :)

Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75 gm roztopionego masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki, cukru pudru
- czekolada / konfitura

(powstanie nam ok. 8 szt.)

Wykonanie:
Ciasto podobne do tradycyjnego naleśnikowego, więc i wykonanie podobne. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, jajka i mleko miksujemy razem, na koniec dodajemy roztopione masło. Gotowe ciasto odstawiamy na kilkanaście minut. Po upływie tego czasu, smażymy nasze naleśniki na teflonowej patelni (bez dodatku tłuszczu!), z obu stron, na małym ogniu, przyrumieniając je delikatnie. Na koniec dekorujemy polewą (np. czekoladową, ja przygotowałam ją z roztopionej czekolady z dodatkiem łyżeczki masła) lub cukrem pudrem, czy konfiturami - wedle uznania:)

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zrobię z podwójnej,albo z potrójnej porcji,żeby zwiększyć ich "wiosenno-nastrojowe"działanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio również robiłam pancakes, ale na maślance, z oryginalnego przepisu amerykańskiej restauracji. Pyszne i bardzo sycące! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...