Żurek z kiełbasą
Zapasy w trakcie sesji zostały doszczętnie wyczerpane. Moja część lodówki została kompletnie opróżniona. Miałem dwa wyjścia - albo wracam do domu, gdzie kochana mama znów narobi mi kilogramy pysznego jedzenia, albo będę musiał porządnie zacisnąć pasa. Oczywiście wybrałem punkt pierwszy. Mój obiad po powrocie został błyskawicznie skonsumowany. Żeby jednak gul Wam za bardzo nie skoczył, nie pochwalę się co jadłem :)
Dzisiaj przekażę Wam propozycję mojej mamy na szybki i bardzo smaczny żurek. Jego przygotowanie to kwestia kilku minut ( plus gotowanie ). Jeśli zatem nie macie sił na tworzenie czegoś bardziej wymagającego, żurek jest dla Was propozycją idealną.
Potrzebujemy:
- 3 jajka
- 1 długa kiełbasa
- 1 duża cebula
- 6 ziemniaków
- 1 butelka żurku ( 0,5 l )
- sól, pieprz
- chrzan
- chleb
- pietruszka
Przygotowanie:
Obieramy i kroimy ziemniaki na małe kawałki. Wrzucamy je do garnka (wody wlewamy tyle, żeby tylko je przykryło ). Następnie wrzucamy pokrojoną kiełbasę ( można też podsmażyć trochę boczku, ale akurat w tym przypadku go nie użyłem. Dieta? Nie, po prostu go nie miałem :) ). Gdy nasze ziemniaki zmiękną, dolewamy żurek. Następnie wkrajamy ugotowane jajka, dosypujemy pietruszkę i przyprawiamy do smaku.
W moim domu zawsze praktykowało się dodanie łyżeczki chrzanu do zupy, już na talerzu. I tak też polecam podawać tę tradycyjną polską potrawę.
mniam!
OdpowiedzUsuńmój chłopak uwielbia żurek
może skorzystam z przepisu bo nie wiedziałam co dzis zrobić na obiad ;)
pozdrawiam!
Też dziś robię żurek, ale ja trochę inaczej robię i dodaje śmietanę na koniec, niam! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam żurek, Twój wydaje się idealnie prosty. Dziękuje za udział w akcji http://kuchniadziecka.blogspot.com
OdpowiedzUsuńhttps://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/484985_460105154056671_1552194420_n.jpg
OdpowiedzUsuńRączek zabrakło czy kasy, że wygrała wersja nr 1? Pyszna zupka - szkoda, że nie w Twoim wykonaniu :D
OdpowiedzUsuń