Bezy

13:43 Ryszard 0 Comments

A na osłodzenie tego zimnego dnia kobiet, proponuję białe jak dzisiejszy śnieg za oknem, słodkie jak wata cukrowa, lekkie jak piórko i niesamowicie pyszne domowe BEZY!

prosty przepis na bezyJedyne co potrzebujemy do stworzenia tego pysznego deseru to białka, cukier, szczypta soli, mikser i sporo cierpliwości bo te leciutkie ciasteczka wymagają długiego pieczenia, a właściwie to wręcz suszenia... 

Zużyłam:
- 5 białek
- czubatą szklankę cukru
- szczyptę soli

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli, kiedy piana jest sztywna dodajemy stopniowo cukier ciągle ubijając. Ubijamy do momentu aż cukier się całkowicie rozpuści, a masa będzie gęsta i gładka. Ja bezy nakładałam za blachę, wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą łyżki, ale można użyć tu szprycy tworząc fantazyjne kształty. Bezy pieczemy w 110 stopniach, jeśli są nieduże to wystarczy godzina, jeśli większe to konieczne jest nawet 100 minut.


Smacznego  
Agata       


0 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...