Ciasto truskawkowe

12:45 Ryszard 2 Comments

Przepis na ciasto truskawkowe


Choć może za oknem jeszcze za bardzo tego nie widać, a po ubiegłotygodniowym, drastycznym przyroście temperatury pozostały już tylko mgliste wspomnienia, to zaglądając w kalendarz mamy możemy przypuszczać, że wielkimi krokami zbliża się wiosna! Dziadek Mróz powoli obsuwa się z tronu, który zdaje się przypalać jego tłuste dupsko i ustępuje on miejsca pełnej witalności, życia i radości, kwitnącej zieleni.

Z tego też powodu, Ania postanowiła rozbudzić  naszą kulinarną fantazję i podesłała nam przepis na ciasto truskawkowe. 

Potrzebujemy:

1. Biszkopt:

Składniki:
  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
1.      Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.
2.    W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę.
piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

2. Masa:

Składniki:
  • Śmietana 30%
  • 1 truskawkowa galaretka
Sposób przygotowania:

Robimy galaretkę wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy śmietanę na sztywno i stopniowo dodajemy galaretkę. Przekładamy na ostudzony biszkopt i pozostawiamy w lodówce ok 40 min.

Na koniec:

Rozpuszczamy w wodzie 2 truskawkowe galaretki i pozostawiamy do wystygnięcia. Na Ciasto układamy mrożone truskawki i zalewamy chłodną galaretką. Pozostawiamy w lodówce ok 40 min.

Smacznego (:


Przepis na ciasto z truskawkami

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...