Ciasto truskawkowe
Choć może za
oknem jeszcze za bardzo tego nie widać, a po ubiegłotygodniowym, drastycznym
przyroście temperatury pozostały już tylko mgliste wspomnienia, to zaglądając w
kalendarz mamy możemy przypuszczać, że wielkimi krokami zbliża się wiosna!
Dziadek Mróz powoli obsuwa się z tronu, który zdaje się przypalać jego tłuste
dupsko i ustępuje on miejsca pełnej witalności, życia i radości, kwitnącej zieleni.
Z tego też
powodu, Ania postanowiła rozbudzić naszą kulinarną fantazję i podesłała
nam przepis na ciasto truskawkowe.
Potrzebujemy:
1. Biszkopt:
Składniki:
- 4 jajka
- ½ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób
przygotowania:
1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić
na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać
po jednym żółtku.
2. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem
do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając
łyżką drewnianą. W międzyczasie dodać wodę.
piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze
180°C.
2. Masa:
Składniki:
- Śmietana 30%
- 1 truskawkowa galaretka
Sposób
przygotowania:
Robimy
galaretkę wg przepisu na opakowaniu i pozostawiamy do wystygnięcia. Ubijamy
śmietanę na sztywno i stopniowo dodajemy galaretkę. Przekładamy na ostudzony
biszkopt i pozostawiamy w lodówce ok 40 min.
Na
koniec:
Rozpuszczamy
w wodzie 2 truskawkowe galaretki i pozostawiamy do wystygnięcia. Na Ciasto
układamy mrożone truskawki i zalewamy chłodną galaretką. Pozostawiamy w lodówce
ok 40 min.
Smacznego
(:
pychotka!!!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, ta truskawka na pierwszy zdjęciu ogromnie kusząca :)
OdpowiedzUsuń