Kugiel
Kugiel. Jedna z moich ulubionych
potraw. Zawsze, gdy wracałem do domu, już na klatce schodowej unosił się zapach
aromatycznego kugla. W chwilę później, zasiadając do stołu wraz z pozostałymi
członkami mojej rodziny z niemiecką precyzją i włoską szybkością obalaliśmy
kolejne blaszki tego fantastycznego posiłku. Dziś mieszkam już ze studentami i jedyne co można
z nimi obalić to dobrą flaszkę. Czasem jednak znajdzie się chwila na przygotowanie
dobrego posiłku. Zapraszam do przepisu :)
Potrzebujemy:
- 2kg ziemniaków
- 0.7 kg mięsa (może być łopatka wieprzowa lub karkówka)
- 1 cebula
- Skwarki/boczek/tłuszcz = do smarowania blachy
- suszone grzyby
- 1 kiełbasa (może się pojawić, ale nie musi - w zależności od tego czy lubicie mniej czy bardziej mięsne potrawy)
- 0.7 kg mięsa (może być łopatka wieprzowa lub karkówka)
- 1 cebula
- Skwarki/boczek/tłuszcz = do smarowania blachy
- suszone grzyby
- 1 kiełbasa (może się pojawić, ale nie musi - w zależności od tego czy lubicie mniej czy bardziej mięsne potrawy)
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz)
- przyprawy (sól, pieprz)
Przygotowanie:
Ziemniaki trzemy do miski. W tej
samej misce lokujemy zmieloną z grzybkami cebulę i podsmażony czosnek. Do tego
wrzucamy bardzo drobno posiekane mięso i mocno doprawiamy. Całość wykładamy na
otłuszczoną blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1 - 1,5 h.
(w zależności od rodzaju ziemniaków może trwać to dłużej lub krócej).
Wkrótce Wielkanoc, więc może warto wypróbować przy tej okazji coś, czego jeszcze nie jedliście ? :)
R.
wydaje sie smakowite :D
OdpowiedzUsuńmięsna zapiekanka :) mój luby lubi takie dania
OdpowiedzUsuń