Omlet z jajka

10:39 Ryszard 3 Comments

Omlet z jajka mleka i mąki. Omlet z pieczarkami, kiełbasą i sosem czosnkowym. Jak przygotować omlet?

Kolejna propozycja Agnieszki. Tym razem na nasze talerze trafia omlet. Omleta można zrobić dosłownie ze wszystkiego, potrzebujemy tylko ciasta jako bazy. Posiłek szybki, smaczny i pożywny - idealny na śniadanie ! :)

Potrzebujemy: 
ciasto:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra)
dodatki: 
  • 1 duża pieczarka
  • pół kiełbasy
  • 1 niewielka cebula
  • kilka plasterków sera
  • odrobina szczypiorku
sos czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 3-4 ząbki czosnku lub łyżka granulowanego,
  • sól
  • zioła prowansalskie.

Przygotowanie:

Z jajek, mąki i mleka tworzymy gęste ciasto, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Cebulę kroimy w kosteczkę, kiełbasę w półplasterki i podsmażamy razem na oleju. Gotowe ciasto wlewamy na patelnię jak przy smażeniu naleśników, na wierzch wsypujemy podsmażoną wcześniej cebulę z kiełbasą, pokrojone w plasterki pieczarki, oraz na sam koniec, pokrojony drobno ser (lub potarty jeżeli posiadacie go w kawałku) i szczypiorek (możemy dodatkowo posypać odrobina przypraw).

Naszego omleta smażymy na bardzo małym ogniu i pod przykryciem, przez ok 10 minut. Na koniec możemy go przekroić, lub złożyć na pół, a już na talerzu polać sosem czosnkowym. 

Smacznego! :)

3 komentarze:

  1. Sorry, ale omlet zawsze robi się z jajka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ano...moderator chyba się machnął przy tytule:)

      Usuń
  2. omlet to smak dzieciństwa, to pierwsza (i przez dłuższy czas jedyna:D) potrawa, którą umiałam robić :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...