Omlet z jajka
Kolejna propozycja Agnieszki. Tym razem na nasze talerze trafia omlet. Omleta można zrobić dosłownie ze
wszystkiego, potrzebujemy tylko ciasta jako bazy. Posiłek szybki, smaczny i
pożywny - idealny na śniadanie ! :)
Potrzebujemy:
ciasto:
- 6 jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- przyprawy (sól, pieprz, papryka ostra)
dodatki:
- 1 duża pieczarka
- pół kiełbasy
- 1 niewielka cebula
- kilka plasterków sera
- odrobina szczypiorku
sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 3-4 ząbki czosnku lub łyżka granulowanego,
- sól
- zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Z jajek, mąki i mleka
tworzymy gęste ciasto, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Cebulę
kroimy w kosteczkę, kiełbasę w półplasterki i podsmażamy razem na oleju. Gotowe
ciasto wlewamy na patelnię jak przy smażeniu naleśników, na wierzch wsypujemy
podsmażoną wcześniej cebulę z kiełbasą, pokrojone w plasterki pieczarki, oraz
na sam koniec, pokrojony drobno ser (lub potarty jeżeli posiadacie go w
kawałku) i szczypiorek (możemy dodatkowo posypać odrobina przypraw).
Naszego
omleta smażymy na bardzo małym ogniu i pod przykryciem, przez ok 10 minut. Na
koniec możemy go przekroić, lub złożyć na pół, a już na talerzu polać sosem
czosnkowym.
Sorry, ale omlet zawsze robi się z jajka
OdpowiedzUsuńano...moderator chyba się machnął przy tytule:)
Usuńomlet to smak dzieciństwa, to pierwsza (i przez dłuższy czas jedyna:D) potrawa, którą umiałam robić :D
OdpowiedzUsuń