Kargule

17:17 Ryszard 8 Comments



Przepis na kargule

Kargulami pierwszy raz poczęstowała mnie koleżanka Ania i od tamtej pory zagościły w mojej kuchni na dobre. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli  zjadają ze smakiem. Mam nadzieję, że posmakują też  studenckim smakoszom :). Jesienią najlepiej podawać je z buraczkami, zimą z kiszoną kapustą, a wiosną z surówką. Są po prostu wyśmienite!

Potrzebujemy:

1) Kargule

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 duża cebula 
  • Maggi (przyprawa w płynie)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki 
  • olej do smażenia 

2) Surówka

  • sałata lodowa
  • seler naciowy
  • papryka 
  • szczypiorek 
  • rzeżucha
3) Sos

  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki oleju (czasem zamiast oleju dodaję śmietanę)

 Przygotowanie:


Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kosteczkę, przyprawić Maggi, dużo maggi. Odstawić na 15 min. Jajka wymieszać z mąką, wlać do mięsa. Usmażyć na oleju. 

Z tej porcji wychodzi 9 placków. 

Można podawać na ciepło do drugiego dania. Dobre też jest na zimno. 
Do tego robimy surówkę z wymienionych składników i dodajemy sos w takiej proporcji, jaka nam najbardziej odpowiada. Różne sosy próbowałam, ale osobiście uważam, że  najlepszy jest ten, który podałam w składnikach.


Smacznego :)
Gosia

8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...