Krokiety z pieczarkami i mięsem mielonym
Dzisiaj polecam krokiety z pieczarkami i mięsem mielonym.
Podaję przepis na dość dużą porcję krokietów, więc oprócz 15 zł na składniki,
najlepiej przygotować sobie jeszcze trochę miejsca w zamrażarce – będzie na kilka
obiadów.
______________________________________________________________________________________________
Potrzebujemy:
- Ciasto naleśnikowe (mąka, mleko, jajka, woda gazowana)
- 500 g pieczarek,
- 350 g mięsa mielonego,
- 2 cebule,
- sól, pieprz, zioła według uznania,
- posiekana natka pietruszki,
- dwa jajka do panierowania,
- bułka tarta,
- olej
Przygotowanie:
1) smażymy naleśniki
2) przygotowujemy farsz:
- Pieczarki trzemy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy, pieprzymy i dusimy, aż pieczarki zmiękną a ich sok w większości odparuje,
- Na patelni podsmażamy posolone mięso mielone,
- Kiedy mięso się usmaży wrzucamy je do garnka z pieczarkami, dusimy chwilę razem. Jeśli farsz jest zbyt rzadki to możemy dodać kilka łyżek bułki tartej.
- Doprawiamy solą, pieprzem, natką pietruszki i naszymi ulubionymi przyprawami.
3) zawijamy i obsmażamy krokiety
- Na górną część każdego naleśnika nakładamy mniej więcej dwie łyżki farszu, składamy boki i całość zwijamy.
- Gotowe „zawijańce” obtaczamy w jajku, a kolejnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krokiety najlepiej smakują z kubeczkiem czerwonego barszczyku do popicia.
Smacznego!
Agata
O muszę wypróbować przepis, bo widzę że nie wiele mogę tutaj sknocić!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy! Dzięki, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńtak trzeba wypróbować ten przepis. Brzmi smacznie
OdpowiedzUsuńFajny blog oby więcej takich!
OdpowiedzUsuńExtra jest ten wpis! polecam :)
OdpowiedzUsuń