Gołąbki z ryżem i mięsem
Gołąbki. Niemal wszyscy je lubią, ale nie każdy wie jak je zrobić. Tym osobom wychodzimy z pomocną ręką, przedstawiając przepis pochodzący z domowej kuchni. Jego przygotowanie jest dość czasochłonne, ale warto! Gołąbki są naprawdę pyszne!
______________________________________________________________________________________________
Potrzebujemy:
- 1 główka kapusty,
- 0,5 kg ryżu,
- 1 kg mięsa mielonego,
- 2 duże cebule,
- 30 dag skwarków,
- 2 koncentraty pomidorowe (180g).
Przygotowanie:
1) Kapusta
- w dużym garnku zagotować wodę z solą (1łyżka),
- z kapusty wyciąć głąba i wsadzić ją do gotującej się wody (dziurą po głąbie w dół),
- gotować przez ok 10 min i obrócić o 180 st.,
- gotować, aż liście same zaczną się oddzielać od główki - w ten sam sposób dzielimy całą kapustę,
- liście przekładać na talerz i wystudzić.
2) Ryż
- Ugotować ryż w stosunku 1 : 1,5 (na szklankę ryżu półtora szklanki wody),
- do garnka wlewamy odmierzoną ilość wody, solimy(łyżeczka soli), dolewamy kilka kropel oleju i wrzucamy odmierzoną ilość ryżu (wcześniej wypłukanego w wodzie) i czekamy, aż wszystko razem się zagotuje,
- zamieszać, zmniejszyć ogień pod garnkiem i gotować pod przykryciem, aż wsiąknie woda,
- wyłączyć gaz i wystudzić.
3) Farsz
- Ryż wsypać do miski, dodać mięso, pokrojoną i przysmażoną cebulkę, a także skwarki,
- doprawić jarzynką, solą, pieprzem i - jak ktoś lubi - mieloną papryką. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać,
- wystudzone liście (małe, porozrywane) układamy w rondlu (szybkowarze) na dnie.Wcześniej dobrze jest wlać rozrobiony z wodą koncentrat pomidorowy (do pojemnika 0.5l wlewamy koncentrat,płuczemy słoiczek z resztą koncentratu,woda uzupełniamy do 0.5l).
4) Gołąbki
- Bierzemy całe, nieporozrywane liście. Odcinamy podłużne zgrubienie (tak, by nie uszkodzić liścia),
- układamy liść na dłoni i łyżką nakładamy porcję farszu,
- zawijamy boki - prawy, lewy, górę i dół - tak, aby powstał "gołąbek",
- układamy na liściach w garnku,
- i tak robimy aż do końca farszu,
- Gotowe gołąbki przykrywamy - jeśli jeszcze zostały - liśćmi, a następie zalewamy rozrobionym (jak wyżej) koncentratem pomidorowym,
- Zagotowujemy.Dusimy pod przykryciem na niedużym ogniu przez ok.1,5 godz.
Gołąbki gotowe! Przepis przekracza 15 zł, ale z tej ilości składników zrobimy danie dla całej rodziny i jeszcze zostanie na święta :)
Smacznego!
Łał, ładne i mówisz, że nie drogie, ale czy ja bym coś takiego stworzyła… Gołąbeczki kupuje gotowe od profi … wiem, jestem dziewczyną, ale mieszkam sama… i talentu kulinarnego trochę brak...
OdpowiedzUsuńWarto było tutaj wejść i poczytać
OdpowiedzUsuńbardzo tutaj fajnie u Cb na tym blogu :)
OdpowiedzUsuńExtra jest ten wpis! polecam :)
OdpowiedzUsuńTen wpis odmienił moje życie!
OdpowiedzUsuńNa takim blogu jeszcze nie bylem! fajnie tutaj
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńŚwietny tekst! Od roku nie czytałam tak wartościowego artykułu.
OdpowiedzUsuń