Ciasto ze śliwką
Kończący się aktualnie sezon na śliwki skusił mnie do opublikowania przepisu na ciasto. Pochodzi on z kuchni mojej mamy, co gwarantuje jego jakość ;)
Potrzebujemy:
- 2 szklanki mąki
- 1 masło roślinne ( margaryna, kostka 250 g)
- 1 szklanka cukru
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- pół kilograma śliwek (można użyć innych owoców, również mrożonych)
- cukier puder + cukier waniliowy do posypania
- bułka tarta do posypania formy na ciasto (smarujemy ją olejem lub margaryną)
Przygotowanie:
- Oddzielamy białko od żółtka.
- Ubijamy białko na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, aby była sztywna).
- Ucieramy cukier z masłem i żółtkami
- ciągle mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
- następnie śmietanę, a na samym końcu bitą pianę.
- Delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Ciasto przelewamy do blachy posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką.
- Układamy na powierzchni ciasta połówki owoców wnętrzem do góry.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 45 - 60 minut - tak, aby ciasto uzyskało złoty kolor.
- Po wyjęciu ciasta posypujemy placek cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Gotowe, smacznego!
Hermes
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, to na prawdę łatwe i tanie ciasto :) Właśnie będę roić z bananami :)
Hermes
OdpowiedzUsuń#robić
Super pyszna i prosta propozycja słodkości! Sezon na śliwki rozpoczęty, przepis zatem jak najbardziej aktualny:) Jak widać, tradycyjne wypieki, nigdy nie przestaną cieszyć oczu. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńDawno tak fajnego bloga nie widziałem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czytac takie wpisy :)
OdpowiedzUsuńFajny blog pisany ciekawym językiem :)
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania.
OdpowiedzUsuń