Ciasto ze śliwką

10:50 Ryszard 8 Comments

ciasto ze śliwką przepis

Kończący się aktualnie sezon na śliwki skusił mnie do opublikowania przepisu na ciasto. Pochodzi on z kuchni mojej mamy, co gwarantuje jego jakość ;) 

Potrzebujemy:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 masło roślinne ( margaryna, kostka 250 g)
  • 1 szklanka cukru
  • 3-4 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • pół kilograma śliwek (można użyć innych owoców, również mrożonych)
  • cukier puder + cukier waniliowy do posypania
  • bułka tarta  do posypania formy na ciasto (smarujemy ją olejem lub margaryną)

Przygotowanie:
  • Oddzielamy białko od żółtka.
  • Ubijamy białko na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli, aby była sztywna). 
  • Ucieramy cukier z masłem i żółtkami
  • ciągle mieszając dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia
  • następnie śmietanę, a na samym końcu bitą pianę.
  • Delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. 
  • Ciasto przelewamy do blachy posmarowanej margaryną i posypanej tartą bułką.
  • Układamy  na powierzchni ciasta połówki owoców wnętrzem do góry.
  • Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 45 - 60 minut - tak, aby ciasto uzyskało złoty kolor.
  • Po wyjęciu ciasta posypujemy placek cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym. 

Gotowe, smacznego! 

8 komentarzy:

  1. Hermes
    Dziękuję za przepis, to na prawdę łatwe i tanie ciasto :) Właśnie będę roić z bananami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pyszna i prosta propozycja słodkości! Sezon na śliwki rozpoczęty, przepis zatem jak najbardziej aktualny:) Jak widać, tradycyjne wypieki, nigdy nie przestaną cieszyć oczu. Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno tak fajnego bloga nie widziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam czytac takie wpisy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny blog pisany ciekawym językiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń
  7. Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...