Pały z kurczaka, czyli kolacja na piątkę?
Dziś coś z cyklu gotujemy szybko, tanio i niekoniecznie zdrowo. Zabiegany, ciężki i pracowity tydzień nie sprzyja skomplikowanym, kulinarnym konstrukcjom. Będąc zatem w lokalnym markecie sięgnąłem po coś ekspresowego przygotowaniu (nie bardziej niż parówki, ale jednak..) - nogi z kurczaka.
Nie bawiąc się w obieranie, krojenie i siekanie warzyw skorzystałem ze sklepowego gotowca. Rzecz jasna warzywa mrożone nie należą do rarytasów, ale czasem znacznie ułatwiają życie i istotnie skracają czas pracy spędzony w kuchni. Zresztą 3,59 zł za 0,75 kg gotowych do konsumpcji warzyw, to dość niewygórowana cena.
Składniki:
- 4 nogi z kurczaka;
- Olej z czosnkiem i bazylią (jeśli nie chce Wam się robić swojego, to można skorzystać z czegoś takiego;
- duża ilość przyprawy do kurczaka;
- równie dużo majeranku;
- warzywa mrożone.
Koszt całości dania to ok 7 zł, a porcja przedstawiona na talerzu w zupełności starczy na zapchanie przynajmniej jednego żołądka.
Przygotowanie jest bardzo proste. Nogi myjemy i wsadzamy do półmiska, w którym marynujemy kurczaka w oleju, majeranku i przyprawie do kurczaka. Dobrze, by zamarynowany kurczak postał przynajmniej ze 30-60 minut w lodówce pod przykrywką - to pozwoli, by aromat i smak przeszedł przez całe mięso. W momencie, gdy kurczak odstoi już swoje, wrzucamy go do piekarnika na temperaturę 180 stopni i pieczemy około 40 min. W międzyczasie na patelni grillowej podsmażamy warzywa. Wrzucamy produkty na talerz i cieszymy się tanim i smacznym posiłkiem.
Wszystko pięknie, ale po co mam myć nogi i wsadzać je do półmiska przed marynowaniem kurczaka?:D
OdpowiedzUsuńDobre. W ten sposób dodajemy specyficznego aromatu :D
Usuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńTakie jedzenie uwielbiam.
OdpowiedzUsuń