Jajecznica z kurkami
Cześć. Ostatnio nieco rzadziej publikujemy nasze propozycje. Musicie nam wybaczyć, ale organizacja studenckiego życia czasem wymaga naprawdę dużo pracy, a i tak na wszystko wolności nam nie starcza. Aby jednak udowodnić, że nie robimy sobie z was jaj, prezentujemy przepis na... jajecznicę.
Zdaje sobie sprawę z tego, że o tej porze roku może być już ciężko dorwać jakiekolwiek grzybki, ale.. kto wie, może wam się uda. Przy okazji możecie odbębnić spacer z dziewczyną :-)
Do rzeczy, będziemy potrzebowali:
1) 250 gr kurek- 0zł
2) 1 cebula- ok. 15gr
3) szczypiorek- 1zł
4) 6 jajek- ok. 3zł
5) Kromka chleba
6) Przyprawy- sól, pieprz, papryka
Koszt łączny- ok. 4zł 15gr.
Sposób przyrządzenia jest bardzo prosty i nie wymaga większych zdolności kulinarnych.
1) Rozmrażamy kurki, bądź znajdujemy je w lesie
2) Gotujemy je
3) Po zagotowaniu odcedzamy i przemywamy zimną wodą
4) Wrzucamy cebulkę na patelnię
5) Dorzucamy grzyby
6) Wybijamy jajka
7) Dodajemy szczypiorek
8) Przyprawiamy
Ostatecznego
zdjęcia, już po przyrządzeniu potrawy niestety już nie mam, ponieważ
zbyt szybko ją zeżarłem. Liczę na wyrozumiałość :)
Rafał
Mam pytanie czy jeśli jajka będą innej wielkości niż te na zdjęciu to jajecznica będzie równie smaczna? Na ile kawałków należy pokroić szczypiorek?
OdpowiedzUsuńO jeju jeju, uwielbiam kurki! Niech autor podzieli sie cenną informacją gdzie zebrał :)
OdpowiedzUsuńPewnie nie będzie zaskoczeniem, jak odpowiem, że w lesie :-) A tak na poważnie, grzybki zostały zebrane koło wsi Grochowice, ok. 16 km od Głogowa. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń