Kotlety sojowe al'a schabowe

12:39 Jedz Taniej 1 Comments


Kotlety sojowe z buraczkami i ryżem naturalnym, zdrowe kotlety, tanie kotlety sojowe
Cześć! Od rana- mimo zamuły na zajęciach- spotykają nas całkiem dobre informacje. Do kadry redakcyjnej naszego bloga dołączył bowiem Mariusz- absolwent technikum gastronomicznego, pasjonujący się fotografią (część jego osiągnięć znajdziecie pod tym adresem cook.flog.pl). 
Tyle tytułem wstępu, czas na blogerski debiut i propozycję jego posiłku :-)
 ==========================================================================
Dziś zaprezentuję wam przepis na coś, co wiele osób uznaje za niejadalne, a więc kotlety sojowe al'a  schabowy.
Na początek odpowiem na jedno zasadnicze pytanie- dlaczego warto jeść takie kolety?
      1) Niska cena
2) Właściwości zdrowotne
      3) Przyzwoity smak
Ziarno soi to bogactwo białka, które jest niezbędnym budulcem ludzkiego organizmu – według badań, kotlety sojowe a’la schabowe z błonnikiem  zawierają 49,65 g białka w 100 g produktu. Produkty sojowe (zarówno kotlety, pasztety, napoje sojowe jaki i sery tofu) nie zawierają cholesterolu. Co więcej – białko sojowe pomaga obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL. Producent również zapewnia, że jego wyroby wytwarzane są wyłącznie z soi niemodyfikowanej genetycznie.

Potrzebujemy:

Produkt
Cena/ilość
Kotlety sojowe
1.75 zł/100 gram
Bułka tarta
0.18 gr / 50 gram
Kostka rosołowa
0.20 gr / 1 sztuka ( można kupić w CF na wagę)
Buraki
0.85 gr / 4 sztuki
Przyprawy
Zwykle mamy w domu
Ryż naturalny
0.50 gr / 1 woreczek
Cebulka
0.20 gr / 1 sztuki
Jajo
0.35 gr /1 sztuka


Koszt łączny: ok. 4zł

Przygotowanie:
Na początek przygotować kotlety wg przepisu na opakowaniu , zwykle kostka rosołowa +10 minut gotowanie (fot.1)
Po ugotowaniu odcedzamy i studzimy – w tym czasie  szykujemy bułkę tartą  (fot. 2) jajka (fot.3)
Polecam do bułki tartej dodać otręby – zdrowsze ;-)

Jajka wbijamy do miski , i robimy panierkę jak na schabowe ( tłumaczyć nie trzeba ;-)) , potem na patelnie, by się zarumieniły, 
Na drugim palniku gotujemy naturalny ryż na Al dente (wł. na ząb; także synonim słowa niedogotowany ) .

Wszystko wykładamy na talerz , dodajemy surówkę- dziś użyjemy  buraczki z cebulką :
Buraki gotujemy w skórce z cukrem oraz mała łyżeczką octu  , odstawiamy do ostygnięcia, obieramy, trzemy na tarce, cebulkę kroimy w drobną kostkę – wszystkie składniki mieszkamy i doprawiamy do smaku . 



Jajka wysoka jakosć, wysoka jakość jajek


Przypominamy, że Wy też możecie publikować u nas swoje przepisy- wystarczy zagadać do nas na fan-page :-) Smacznego!




1 komentarz:

  1. Ja też, pod wpływem tej notki, jadłam dzisiaj kotlety sojowe! To naprawdę dobry patent na obiad. W Tesco 100 gram stoi po 2,30 zł

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...