Mielone w sosie pieczarkowo-cebulowym
Potrzebujemy:
1) Kotlety:
- mięso mielone- 0,5 kg - ok. 6zł
- 1 średnia cebula- ok. 10gr
- 2 jajka- ok. 90gr
- chleb 200g- ok. 1zł
- przyprawy (sól, pieprz, papryka; możemy dodać również Vegetę i przyprawy do mielonych)
- majeranek
- olej
2) Sos pieczarkowo-cebulowy
- 45 dag pieczarek- ok. 3zł
- 2 duże cebule- ok. 20gr
- łyżka mąki
- przyprawy (sól, pieprz, papryka)
- olej
3) Ziemniaki
- 0,5 kg ziemniaków- ok. 50gr
- olej
Koszt łączny: ok. 12zł
Przygotowanie:
I Sos:
1) Myjemy pieczarki i kroimy je w talarki
2) Pieczarki wrzucamy na patelnię i czekamy aż ściemnieją
3) W międzyczasie kroimy bardzo drobno cebulkę i podsmażamy ją aż się zarumieni
4) Cebulę wraz z olejem na którym ją smażyliśmy wrzucamy do pieczarek
5) Podczas gdy nasz sos się gotuje, my wrzucamy łyżkę mąki do szklanki i wlewamy do niej trochę wody. Mieszamy energicznie, tak aby nie zostały żadne grudki.
6) Zawartość szklanki wlewamy do naszego sosu, który następnie przyprawiamy i mieszamy
7) Czekamy aż całość się zagotuje i odstawiamy sos pod przykrywką, tak aby nie uciekła nam jego temperatura
II Kotlety:
1) Jeżeli nie mamy mięsa mielonego, to czeka nas jego zmielenie (pewnie każdy z Was ma taką maszynę jak na jednym ze zdjęć :-)
2) Suchy chleb moczymy w wodzie. Po jego namoknięciu odcedzamy wodę.
3) Następnie w tym samym narzędziu co wcześniej mielimy cebulę i chleb.
4) Powstałe "coś" przyprawiamy i dorzucamy dwa jajka
5) Bardzo dokładnie mieszamy i formujemy z tego kulki
6) Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
III Ziemniaki:
1) Obieramy i kroimy na talarki
2) Talarki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy
Jeśli kogoś zdjęcia nie przekonują, to polecam wypróbować samemu. Wybaczcie za ingerencje drugiego talerza w ostatnim zdjęciu, ale chyba też chciał załapać się do fotki. Niech mu będzie :-) Smacznego łobuzy!
Rafał
0 komentarze: