Mielone w sosie pieczarkowo-cebulowym

17:23 Ryszard 0 Comments

Muszę przyznać, że ten przepis powstał z niczego. Może nie dosłownie, bo jednak jakieś składniki wykorzystałem- chodzi raczej o pomysł. Nie wiem, czy wam też się tak zdarza, ale obierając ziemniaki jeszcze nie byłem świadom tego, co później zrobię. Pierwotnie miały być frytki, potem to, potem jeszcze coś innego. Dostałem nawet przepis od koleżanki na babę ziemniaczaną, ale... z braku potrzebnych produktów powstały... mielone. Ostatecznie jednak nie żałuję i wam również polecam ten przepis wypróbować :) Zapraszam do lektury.  

Potrzebujemy:
 1) Kotlety:
- mięso mielone- 0,5 kg - ok. 6zł
- 1 średnia cebula- ok. 10gr
- 2 jajka- ok. 90gr
- chleb 200g- ok. 1zł
- przyprawy (sól, pieprz, papryka; możemy dodać również Vegetę i przyprawy do mielonych)
- majeranek
- olej

2) Sos pieczarkowo-cebulowy
- 45 dag pieczarek- ok. 3zł
- 2 duże cebule- ok. 20gr
- łyżka mąki
- przyprawy (sól, pieprz, papryka)
- olej
 3) Ziemniaki
- 0,5 kg ziemniaków- ok. 50gr
- olej


Koszt łączny: ok. 12zł

Przygotowanie:

I Sos:
1) Myjemy pieczarki i kroimy je w talarki
2) Pieczarki wrzucamy na patelnię i czekamy aż ściemnieją
3) W międzyczasie kroimy bardzo drobno cebulkę i podsmażamy ją aż się zarumieni
4) Cebulę wraz z olejem na którym ją smażyliśmy wrzucamy do pieczarek
5) Podczas gdy nasz sos się gotuje, my wrzucamy łyżkę mąki do szklanki i wlewamy do niej trochę wody. Mieszamy energicznie, tak aby nie zostały żadne grudki.
6) Zawartość szklanki wlewamy do naszego sosu, który następnie przyprawiamy i mieszamy
7) Czekamy aż całość się zagotuje i odstawiamy sos pod przykrywką, tak aby nie uciekła nam jego temperatura

II Kotlety:
1) Jeżeli nie mamy mięsa mielonego, to czeka nas jego zmielenie (pewnie każdy z Was ma taką maszynę jak na jednym ze zdjęć :-)
2) Suchy chleb moczymy w wodzie. Po jego namoknięciu odcedzamy wodę.
3) Następnie w tym samym narzędziu co wcześniej mielimy cebulę i chleb.
4) Powstałe "coś" przyprawiamy i dorzucamy dwa jajka
5) Bardzo dokładnie mieszamy i formujemy z tego kulki
6) Kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
 III Ziemniaki:
1) Obieramy i kroimy na talarki
2) Talarki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy

Ziemniaczki w talarkach, smażenie ziemniaków w talarkach, ziemniaki w talarkach z kotletem mielonymSmażenie cebuli, podsmażanie cebulki, drobna cebulka

Mięso mielone, mielony chleb i cebula

przygotowanie kotletów mielonych, składniki na kotlety mielone

kotlety mielone w sosie pieczarkowo cebulowym z ziemniakami, kotlety domowe

 Jeśli kogoś zdjęcia nie przekonują, to polecam wypróbować samemu. Wybaczcie za ingerencje drugiego talerza w ostatnim zdjęciu, ale chyba też chciał załapać się do fotki. Niech mu będzie :-) Smacznego łobuzy!



Rafał

0 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...