Drożdżówki
Znów nadszedł upragniony weekend. W końcu mamy chwilę wolnego czasu i możemy zająć się czymś ciekawszym i bardziej zbliżonym do rzeczywistości niż teoria polityki. Dzisiaj przedstawimy wam pomysł naszej pani dietetyk na stworzenie smacznych i mało tuczących drożdżówek.
([{ Nawiasem mówiąc proces produkcji nie zapowiadał się zbyt dobrze. W pewnym momencie byłem nawet przekonany, że ciasto za chwilkę ruszy w drogę do pobliskiego śmietnika. Efekt końcowy zweryfikował jednak moje stanowisko. Bułeczki okazały się naprawdę dobre i tego samego dnia zostały skonsumowane. Gorąco polecam :) }])
===========================================================================Potrzebujemy:
Na ciasto:
1) Szklanka mąki razowej pszennej typ 2000- ok. 50gr
2) Szklanka mąki pszennej typ 500- ok. 25gr
3) Cztery łyżki miodu- my dostaliśmy od pszczelarza, natomiast wartość to ok. 1zł
4) Jedno jajko- ok.50gr
5) 30 gram drożdży- ok. 30gr
6) Pół szklanki mleka 0,5 %- ok.30gr
7) Dwie łyżki masła
8) Otręby - 2 łyżki
9) Szczypta soli
Na nadzienie:
1) 15 sztuk suszonych moreli- ok. 1zł 30gr
2) Garść orzechów włoskich posiekanych- ok. 1zł
3) Kilka łyżek musu jabłkowego/starte jabłka- ok. 80gr
4) Cynamon
Koszt łączny: ok. 6zł 10 gr
*Przy utworzeniu z tych produktów 10 bułek, jedna ma około 170 kcal.
===========================================================================
Przygotowanie:
1) Drożdże rozpuszczamy w mleku
2) Dodajemy je do pozostałych składników
3) Ugniatamy ciasto
4) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce
5) Po godzinie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt
6) Smarujemy ciasto musem (względem upodobań)
7) Posypujemy bardzo drobno posiekanymi morelami i orzechami włoskimi
8) Zwijamy całe ciasto (jak naleśnika)
9) Ciasto kroimy na mniej więcej 10 części
10) Fragmenty kładziemy w sporych odległościach od siebie na blachę do pieczenia (ciasto jeszcze urośnie)
11) Przykrywamy ściereczką i odstawiamy blachę w ciepłe miejsce na ok. pół godziny (jeszcze nie do piekarnika :-) )
12) Po upływie 30 minut posypujemy cynamonem i wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni
==========================================================================
Cieszymy się jedzeniem
Darka & Rafał
4 łzyżki miodu to troche wiecej jak 1 zł ;-)
OdpowiedzUsuńOmnomnomnomnom
OdpowiedzUsuń