Ciasto francuskie - czyli studenckie zakąseczki do wódeczki
Tutaj znalazłam fajny przepis na parówki w cieście francuskim. Wczorajsza impreza była idealna okazją do wypróbowania. Może to nie jest ani zdrowa przekąska, ani dietetyczna, ale za to bardzo smaczna, raz na jakiś czas zjeść można!Wykorzystałam:
- 10 parówek - około 8 zł
- 5 plasterków sera żółtego - około 80 gr
- ponad połowę gotowego ciasta francuskiego - około 2,30 zł
- jedno jajko - 45 gr
- przyprawy
Całkowity koszt to około: 12 zł
Parówki pokroiłam na połówki i owinęłam je paskami sera żółtego i ciasta francuskiego. Po wierzchu posmarowałam paróweczki jajkiem i posypałam przyprawami. Upiekłam je w piekarniku nastawionym na 180 stopni w czasie 20 minut. Ot i cały przepis!
Z ciasta francuskiego, które mi zostało, zrobiłam mini ciasteczka. Ciasto zwinęłam z pokrojonym w kostkę jabłkiem posypanym cynamonem i odrobiną cukru, po czym pokroiłam je tak, że powstały małe ślimaczki. Wierzch posmarowałam jajkiem, piekłam też 20 minut w 180 stopniach. Koszt minimalny.
Agata
Lepsze są parówki drobiowe czy wieprzowe?
OdpowiedzUsuńJola
Powiem Ci Jolu, że generalnie większej różnicy to nie robi. Przy tych "studenckich" parówkach i tak na jedno to wychodzi :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !
najlepsze są...sojowe ;p
OdpowiedzUsuń