Gulasz wieprzowy
W naszej ankiecie póki co wskazujecie, że waszym głównym elementem zainteresowania na naszym blogu są obiady. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom czytelników, postanowiłem wam przepis na solidny, pełnowartościowy posiłek.
Przepis pochodzi z kuchni domowej i ze względu na walory smakowe i łatwość przygotowania, od lat kultywowany jest w rodzinnych progach. Mam nadzieję, że poniższy wpis zachęci was do jego wypróbowania :-)
=========================================================================
Do stworzenia potrawy potrzebujemy:
I. Gulasz wieprzowy z ziemniakami:
1) 60 dag łopatki wieprzowej - ok. 5,50 zł
2) Mała cebula lub pół dużej - ok. 0,20 zł
3) 2 łyżki mąki ( będzie nam potrzebna do uzyskania lepszego koloru naszego sosu)
4) 200gr ziemniaków - ok. 0,20 zł
2) Mała cebula lub pół dużej - ok. 0,20 zł
3) 2 łyżki mąki ( będzie nam potrzebna do uzyskania lepszego koloru naszego sosu)
4) 200gr ziemniaków - ok. 0,20 zł
5) sól i pieprz
6) woda
6) woda
II. Surówka:
1) pół kapsuty pekińskiej- ok. 1 zł
2) 1 pomidor- ok. 0,50 zł
3) 1/4 papryki czerwonej- ok. 1 zł
4) 1 duża marchewka- ok. 0,20 zł
5) 3 rzodkiewki - ok. 0,30 zł
6 2 łyżki octu
7) 2 łyżki majonezu
8) 2 łyżki kwaśnej śmietany (12%)
9) 1/5 puszki kukurydzy - ok. 0,60 zł
1) pół kapsuty pekińskiej- ok. 1 zł
2) 1 pomidor- ok. 0,50 zł
3) 1/4 papryki czerwonej- ok. 1 zł
4) 1 duża marchewka- ok. 0,20 zł
5) 3 rzodkiewki - ok. 0,30 zł
6 2 łyżki octu
7) 2 łyżki majonezu
8) 2 łyżki kwaśnej śmietany (12%)
9) 1/5 puszki kukurydzy - ok. 0,60 zł
Koszt łączny - ok. 10zł
==========================================================================
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
I Ziemniaki
1) Do osolonej zimnej wody wrzucamy obrane ziemniaki
1) Do osolonej zimnej wody wrzucamy obrane ziemniaki
2) Przykrywamy je i czekamy aż woda się zagotuje
3) Zmniejszamy ogień i czekamy aż ziemniaki zmiękną (sprawdzamy widelcem)
3) Zmniejszamy ogień i czekamy aż ziemniaki zmiękną (sprawdzamy widelcem)
II Gulasz
1) podsmażamy mięso w rondlu
2) Gdy mięso się zarumieni- dorzucamy pokrojoną w talarki cebulę
3) Czekamy aż cebulka się zarumieni i zalewamy wszystko wodą
4) Dusimy mięso aż zmięknie
5) Dolewamy do rondla zmieszaną mąkę z wodą
6) Przyprawiamy do smaku
1) podsmażamy mięso w rondlu
2) Gdy mięso się zarumieni- dorzucamy pokrojoną w talarki cebulę
3) Czekamy aż cebulka się zarumieni i zalewamy wszystko wodą
4) Dusimy mięso aż zmięknie
5) Dolewamy do rondla zmieszaną mąkę z wodą
6) Przyprawiamy do smaku
III Surówka
Tu akurat wielkiej filozofii nie ma. Kroimy wszystkie warzywa na drobne kawałki i mieszamy z pozostałymi składnikami :-)
==========================================================================
Tak przyrządzone danie może być świetnym zwieńczeniem długiego dnia w pracy lub na uczelni. Polecam :-)
==========================================================================
Wybaczcie za jakość ostatniego zdjęcia. Trochę mi się spieszyło, więc nie miałem za bardzo czasu ustawiać wszystkiego jak należy :p Poza tym- tak przy okazji- wcale nie uważam, że ziemniaków nie powinno polewać się sosem. Dla mnie to bujda. Nie słuchajcie takich bzdet. To, że jakiś pierdoła sobie ustala takie, a nie inne zasady, nie znaczy, że tak jest dla wszystkich lepiej. Zresztą to już Wasz wybór :-)
Smacznego
Rafał
Żeby nie zagęszczać sosu mąką, prawdziwy gulasz zagęszcza się cebulą, która rozpadła się w ciągu długiego gotowania :)
OdpowiedzUsuńTyle, że wtedy do gulaszu potrzeba ok 1kg cebuli na 800gr mięsa. Dusić/gotować, aż ona się rozpadnie i wtedy będzie najsmaczniej :)
A kg cebuli drogi nie jest.
1zł? 2zł?
Mhm ciekawa opinia. Postaram się kiedyś wykorzystać tę wiedzę :-) A mogę wiedzieć, od kogo dostałem tę radę? :-)
OdpowiedzUsuńJadłoby się ! :D jest23 godzina a ja oglądam te przepisy i głodna się robie ;( ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń