Domowe pralinki kokosowe

13:09 Jedz Taniej 10 Comments

Jak zrobić domowe czekoladki?


Składniki (na ok. 10 czekoladek):
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (jeśli ktoś woli bardziej słodko, niech wybierze mleczną)
  • 5 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżki śmietanki 36 %
  • 1-2 łyżki cukru
  • 2 krople aromatu rumowego (można w zamian dodać np. łyżkę spirytusu/wódki – alkoholowy posmak mile widziany:))

Dodatkowo:
  • Silikonowe foremki do czekoladek/lodu lub opakowanie po bombonierce – ważne jest, aby było w miarę elastyczne, żeby można było łatwo wyjąć czekoladki bez ich kruszenia
  • Mały pędzelek (ja użyłam zwykłego, najtańszego, takiego jak do malowania farbkami)

Jak zrobić? Prościzna!
Czekoladę łamiemy na kostki, rozpuszczamy w mikrofalówce (wyjmujemy co 20 sekund, mieszając). Powinna być półpłynna tak, aby łatwo nam było smarować foremkę. Smarujemy dno i boki foremki cienko, wkładamy do zamrażarki na 5-10 minut. Wyciągamy, znów smarujemy i mrozimy kolejnych parę minut. W tym czasie możemy robić nadzienie – wszystkie składniki chwilę podgrzewamy na małym ogniu, mieszamy. Wyjmujemy foremkę, nadziewamy nasze czekoladki  mniej więcej do ¾ wysokości i smarujemy wierzch warstwą czekolady. Mrozimy chwilę, wyciągamy, odwracamy foremkę do góry nogami i delikatnie wyjmujemy każdą czekoladkę. JEMY! Om nom nom nom pychaaaaaaaa!
Po więcej zapraszam na swojego bloga Powiedz dietom nie!  :)

Domowe Bounty
Darka

10 komentarzy:

  1. Proponuję dodawać jeszcze zdjęcia "w trakcie" :)
    Niektórym lepiej się gotuje, jeśli mają pokazane jak krowie na rowie :)
    Np. mi :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podążając tokiem myślenia "Anonimowego"-zdjęcia w przekroju,tzn.przepołowionej,gotowej pralinki:) Ale ogólnie szzacunek za przygotowanie pralinek w domu-dla mnie to wciąż wielkie wyzwanie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jako autorka pralinek mogę powiedzieć, że to było banalnie proste wbrew pozorom. Mam dwie lewe ręce do takich rzeczy, więc wiem co mówię;) wyszłyby nawet dziecku :D

      Usuń
    2. a zdjęcia pralinek w przekroju niestety nie ma, bo niestety nie mogliśmy się opanować żeby ich nie pozreć zaraz po zrobieniu kilku zdjec calości :D

      Usuń
    3. Skoro takie proste i takie smaczne,to też się kiedyś zabiorę za zrobienie:)A tak poza tym,to fajny ten Wasz blog:)

      Usuń
  3. nie było czasu na zdjęcia w przekroju... już podczas zdjęć czekoladki znikały z talerza :D ale obiecujemy poprawę!

    OdpowiedzUsuń
  4. 2 łyżki śmietanki to nie za mało na 10 czekoladek? wiórki i krople aromatu czy trochę np. likieru nie zwiększą ilości nadzienia--wydaje mi się że wkradł się błąd ;-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...