Studencka kuchnia - żarcie pod sesję

13:36 Ryszard 0 Comments


Makaron z mięsem, sosem pieczeniowym, śmietaną, co zjeść na obiad? studencka kuchnia, studencki makaron

Kolejny dzień, kolejny przepis. Jako, że mamy sesję, a za oknem swoje żniwa zbiera zima, czujemy się zobowiązani do wrzucenia czegoś na "szybko" i "gorąco". W ten kanon niezwykle precyzyjnie wpisuje się propozycja Agnieszki, studentki Uniwersytetu Wrocławskiego. Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Potrzebujemy:
- 0,5 kg  mięsa mielonego drobiowego
- 0,5 kg makaronu penne (rurki)
- opakowanie sosu pieczeniowego ciemnego (Winiary)
- 2 łyżki śmietany
- kawałek sera żółtego
-zioła prowansalskie
-sól
-pieprz

Mięso mielone smażymy na patelni, z dodatkiem soli i pieprzu, cały czas mieszając, aby mięso było dokładnie rozdrobnione. W tym czasie gotujemy al dente makaron, w lekko osolonej wodzie. Sos pieczeniowy przygotowujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu (mieszamy z 300 ml wody:)), po czym łączymy z mięsem na patelni. Po 5 minutach sos jest prawie gotowy, dodajemy jeszcze tylko szczyptę ziół prowansalskich i śmietanę bądź odrobinę startego sera żółtego i mieszamy całość. Makaron odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem. Takim oto prostym sposobem mamy pyszny, gorący posiłek.

Realizacja przepisu jest bardzo szybka, a nam - studentom - zwłaszcza w okresie sesji, na czasie przecież zależy najbardziej :) 
Smacznego! 

0 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...