Hot dogi

15:55 Jedz Taniej 1 Comments

przepis na hot doga, hot dog z parówką, serem, majonezem, polski hot dog


Hot dog - chyba jeden z najbardziej popularnych amerykańskich przysmaków. Wcinają je prowadzący aktywny tryb życia młodzi ludzie, uzupełniają nimi energetyczne braki zabiegani pracownicy firm, a ich niezliczone ilości wchłaniają też miejskie spaślaki. Hot dog - danie na szybko, danie dla wszystkich.

Dziś ten amerykański zapach gotowanej parówki zagonił mnie do kuchni celem przygotowania naszych własnych - nieco zdrowszych - i znacznie bardziej wartościowych ( a i moim zdaniem lepszych ) hot dogów. Poniżej zamieszczam swoją propozycję przyrządzenia tego dania.

Potrzebujemy:

- bagietka / bułka na hot doga
- 2 parówki
- majonez
- 2 plastry sera
- 2 jajka
- 2 plastry salami
- pół garści szpinaku
- pół pomidora
- 1/3 cebuli
- 1/3 papryki
- przyprawy (sól, pieprz)
- ząbek czosnku
- szczypiorek
- keczup 
- 2 liście sałaty

Przygotowanie:

Na początek posiekaną cebulę wraz z salami podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy do tego czosnek, posiekaną paprykę, pomidora (obgotowałem go w gorącej wodzie, zdjąłem skórkę i pokroiłem na małe kawałeczki), później dodałem szpinak i przyprawy.

W międzyczasie ugotujcie jajka na twardo, wstawcie wodę na parówki (ja zawsze wrzucam je na wrzątek) i wydłubcie środek z bagietki, tak aby zmieścił się tam nasz farsz i parówka. Do środka wsmarowujemy majonez i wkładamy liść sałaty. Czekamy na resztę.

Jajka możecie albo pokroić na kawałki i dodać do farszu, albo wyłożyć nimi bułkę, zanim włożycie tam jeszcze parówkę. Później będziecie bez szans - za mało miejsca. Ja jajka dołączyłem do farszu i nie narzekam :)

Parówkę owijamy plastrem sera i wkładamy do bagietki (jak na zdjęciu u góry). Prawdopodobnie zostanie Wam niewiele przestrzeni, dlatego możecie posłużyć się jakimś sprzętem do władowania tam farszu ( ja użyłem widelca ). 

Na koniec polewamy hot doga keczupem i cieszymy się pysznym żarciem :)

Druga wersja - to ta "bezparówkowa" a więc i nieklasyczna. Robimy po prostu farsz (ten, który opisywałem powyżej), bagietkę kroimy na pół, i pozbywamy się jej wnętrzności. W zamian za to lukę uzupełniamy sałatą oraz naszą mięsno - warzywną kompozycją. Na to z kolei kładziemy jajko i posypujemy szczypiorkiem.

Obydwie wersje mają w sobie to "coś", ale dla mnie, typowego mięsożercy, lepsza była jednak wersja z parówką :)

Smacznego,
R.

Przepis na hot doga, hot dog z parówką, jak zrobić hot doga? Hot dog

1 komentarz:

  1. Pozdrawiam studencką kuchnię i dzięki za udział w akcji! :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...