Deser kokosowy
Święta,
święta i po świętach. Czas stopniowo zabrać się za zrzucanie przybyłych w
okresie wielkanocnym kilogramów.
Zanim jednak na dobre
weźmiemy się za to – wątpliwej przyjemności – zadanie, warto wypróbować przepis
Ani na delikatny, wiosenny deser.
Potrzebujemy:
1 szklanka kulek tapioki
2
szklanki mleczka kokosowego
0,5
szklanki wody
0,5
szklanki wiórków kokosowych
1
łyżka cukru (można ale nie trzeba)
Konfitura
np. morelowa (można zrobić też ze świeżymi owocami np. banan)
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, wodę i kuleczki tapioki. Gotujemy
na małym ogniu przez 5-7 min aż kulki zaczną robić się przezroczyste.
Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Zdejmujemy garnek z ognia do przestygnięcia. Na koniec układamy deser
w naczyniach.
Do garnka wlewamy mleczko kokosowe, wodę i kuleczki tapioki. Gotujemy
na małym ogniu przez 5-7 min aż kulki zaczną robić się przezroczyste.
Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Zdejmujemy garnek z ognia do przestygnięcia. Na koniec układamy deser
w naczyniach.
Smacznego
:)
Imponująco wygląda :) Nigdy nie jadłam tapioki, ale jeśli ją nabędę, na pewno zrobię podobny deser!
OdpowiedzUsuńkocham kokosa, boooskie!!!!
OdpowiedzUsuń