Placki z kaszy gryczanej

19:29 Ryszard 5 Comments

Placki ziemniaczane są zbyt mainstreamowe, czas przerzucić się na gryczane!


Placuszki z kaszy gryczanej

Potrzebujemy:
  • około 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
  • garść tartego żółtego sera
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki, sól, pieprz
  • olej do smażenia

Cebulę i świeżą natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek rozgniatamy i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy. Formujemy małe placuszki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Bajecznie proste. Placki świetnie smakują z sosem grzybowym, kwaśną śmietaną czy nawet z ulubioną surówką.



Smacznego   
Agata     


5 komentarzy:

  1. tyle dodatków przychodzi mi do głowy! muszę je zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam z dodatkiem sera żółtego-hmm...może być ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. przyjemnie sie oglada i czyta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O plackach gryczanych słyszałam, ale nigdy ich nie zrobiłam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...