Placki z kaszy gryczanej
Placki ziemniaczane są zbyt mainstreamowe, czas przerzucić się na gryczane!
Potrzebujemy:
- około 200 g ugotowanej kaszy gryczanej
- garść tartego żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki, sól, pieprz
- olej do smażenia
Cebulę i świeżą natkę pietruszki drobno siekamy, czosnek rozgniatamy i dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami, przyprawiamy. Formujemy małe placuszki i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Bajecznie proste. Placki świetnie smakują z sosem grzybowym, kwaśną śmietaną czy nawet z ulubioną surówką.
Smacznego
Agata
tyle dodatków przychodzi mi do głowy! muszę je zrobić ;)
OdpowiedzUsuńNie znałam z dodatkiem sera żółtego-hmm...może być ciekawe:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Pyszne!
OdpowiedzUsuńprzyjemnie sie oglada i czyta :)
OdpowiedzUsuńO plackach gryczanych słyszałam, ale nigdy ich nie zrobiłam.
OdpowiedzUsuń